Тим Кук за данъчното искане от ЕС: политическа глупост

Данъчният скандал с Apple се разраства. Американката компания отрече обвиненията на ЕС в неплащане на данъци, но възнамерява да върне печалби в САЩ.

По данни на Уол Стрийт Джърнъл, Apple държи зад граница около 215 млрд. долара в наличност и различни ликвидни инвестиции. Шефът на компанията Тим Кук обаче казва, че компанията ще започне репатриране на печалбите през 2017 г. и вече е заделила няколко милиарда за плащане на всички необходими данъци.

Тригодишно разследване на Европейската комисия установи, че Ирландия е предоставила на Apple неоправдани данъчни облекчения, в резултат на което не е получила 13 млрд. евро. Твърди се, че Apple е намалила дължимия данък от 1% от европейските си печалби през 2003 г. до 0,005% през 2014 г.

Тим Кук нарича политическа глупост изискването на европейските власти Apple да върне 13 млрд. евро на Ирландия. По неговите думи, решението на Комисията е продиктувано от негативно отношение към американските компании и желанието да се уеднакви данъчното облагане за чуждите корпорации на територията на ЕС.

Коментари по темата: „Тим Кук за данъчното искане от ЕС: политическа глупост”

добавете коментар...

  1. lg

    държи зад граница около 215 млрд. долара

    ирландският Цветан Василев се е облажил

  2. Фофу

    Демокрацията си е добре. И със сигурност е по-добрата алтернатива спрямо на другаря ти Путиновата олигархия.

  3. Хе-хе-хе

    Е, тогава питам аз: Къде ви е демокрацията сега? Отговорът е само един: В капитализма няма демокрация, щото накрая парите решават кой крив и кой прав!

  4. Фофу

    Като прочетеш двата тома Крал Мас ще разбереш … теорията. А като прочетеш за история на социализЪма и комунизЪма по нашите земи ще разбереш практиката.

  5. 3

    Кога работника ще има данъчни облекчения? Големите хиени печелят на наш гръб! Бойкот на огризките!

Коментар