ARM премина окончателно в японски ръце

Водещият разработчик на мобилни процесори ARM Holdings вече е собственост на Softbank

Водещият разработчик на мобилни процесори ARM Holdings вече е собственост на Softbank

Сделката по придобиване на ARM от телеком гиганта Softbank приключи. Британският разработчик на процесори преминава в японски ръце за сумата от 31 милиарда долара.

Това е една от най-големите сделки в хай-тек индустрията и мнозина анализатори са изненадани от бързото й финализиране – само две месеца след обявяването й в суматохата около Брекзит. Обикновено подобни сделки се проточват много по-дълго, коментира The Verge.

В крайна сметка се оказа, че стойността на придобиването от $31 млрд. е по-малка от първоначално обявената цена с $1 млрд. Softbank купува ARM, за да развива интернет на нещата (IoT) – перспективен пазар, на който процесорите с архитектура ARM ще се продават многократно повече, отколкото в момента.

През миналата година в употреба са влезли 15 млрд. процесора с архитектура ARM. Те се произвеждат от редица компании по света по лиценз, предоставян от британския разработчик.

Чиповете ARM доминират в мобилните устройства от рода на смартфони и таблети, както и в редица други технологични джаджи. Напоследък подобни процесори си пробиват път и в сървърите, а IoT сферата се очертава като огромна пазарна перспектива, към която се е насочил и Intel.

Обявяването на сделката със Softbank непросредствено след Брекзит породи спекулации, че ARM продава бизнеса си именно заради предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Анализатори обаче коментираха, че подобна сделка не се сключва спешно за броени дни, а е резултат от дълги преговори и едва ли Брекзит е повлиял.

Коментар