HAMR твърди дискове излизат следващата година

Технологията HAMR обещава следващ голям скок в капацитета на твърдите дискове

Технологията HAMR обещава следващ голям скок в капацитета на твърдите дискове

Първите твърди дискове с технология HAMR ще се появят на пазара през следващата година. Тези устройства се отличават с многократно по-висока плътност на данните на единица площ.

HAMR е технология за магнитен запис с помощта на нагряване (heat-assisted magnetic recording), която значително увеличава плътността на записа. Тя е известна отпреди десет години, но първият прототип на подобен HDD беше представен едва през 2013 г. от компанията Western Digital.

Предполага се, че на обикновен носител HAMR може да се постигне плътност от 4 терабита на квардратен инч, а на носител с дискретни домейни – невероятните 10 терабита на инч и дори повече. HAMR твърди дискове се очакват на пазара през следващата година.

Перспективите на технологията за магнитен запис бяха дискутирани от специалисти в бранша по време на конфренцията IEEE TMRC Conference, която се състоя в края на август. В частност, Seagate разказа за прехода от технология на перпендикулярен магнитен запис с плътност 1,3 терабита на инч към технологии като двумерния магнитен запис, които повишават плътността до 1,5 терабита на инч.

Но истинският пробив ще настъпи с технологията HAMR, която увеличава плътността в пъти. Именно подобни технологии гарантират бъдещето на класическите твърди дискове спрямо полупроводниковите устройства (SSD), които вече са сравними по обем с HDD, но остават доста по-скъпи. HAMR обещава да увеличи рязко капацитета на твърдите дискове и ще намали цената за съхранение.

Коментари по темата: „HAMR твърди дискове излизат следващата година”

добавете коментар...

  1. Usera

    Никога не бих ползувал SSD-та и без пари да ми ги дават 😉

  2. Usera

    Отлична комбинация уруде едно лайно върху качествена и утвърдена технохология като краен резултат се получава лайно.

    За тези които не знаят с каквото и да комбинираш лайно + Х винаги се получава = лайно. 🙂

    Не винаги всичко най-ново е най-добро 😉

  3. Уруд

    Супер са си SSD-тата комбинация от двете е истината 🙂

  4. Anonymous

    Чудесно още причини заради които НЕ си струва човек да си хаби парите за SSD.

Коментар