Отменят роуминга в ЕС с известни уговорки

Плащането за роуминг в рамките на Европейския съюз ще отпадне от 15 юни следващата година, но окончателната редакция на новите правила съдържа известни ограничения.

В края на миналата година Европейският парламент прие закон за отмяна на роуминга между държавите-членки. Очаква се това да стимулира развитието на телекомуникационния пазар и услугите.

Новите правила влизат в сила от 15 юни 2017 г. и ще засегнат 30 европейски държави. Мобилните абонати обаче ще се натъкнат на известни ограничения, които целят да предотвратят недобросъвестно използване на услугите.

Така например, потребителите няма да плащат за роуминг, ако продължителността на пътуването в друга страна не превишава 30 денонощия. Освен това има условие сумарната продължителност на пътуването в чужбина да не е повече от 90 дни в годината.

Подобни ограничения отпадат, ако абонатът се премества между държави в ЕС, но поне веднъж на денонощие се регистрира в мобилна мрежа на своята страна.

Целта на ограниченията е да бъдат предотвратети нечестни практики, при които потребителите сключват договори за услуги в страната с най-изгодни тарифи, а след това използват сим картите в други европейски държави. Подобна схема може да стане доста разпространена, при липса на ограничаващи условия за ползване на услугата.

Таня Пенчева

Таня Пенчева

Коментари по темата: „Отменят роуминга в ЕС с известни уговорки”

добавете коментар...

  1. незнайко

    “Подобни ограничения отпадат, ако абонатът се премества между държави в ЕС, но поне веднъж на денонощие се регистрира в мобилна мрежа на своята страна.”

    Как трябва да се разбира горният цитат?

    Например, като да отскоча до Гърция сутринта и вечерта да се прибера, иначе ще ми се начисляват такси за роуминг?!!?

  2. Anonymous

    Да ги дей***а изгладнелите и жални за пари мобилни оператори.

    Пак същото лъжат, че нещо дават, но го дават продължават само да таковат хората.

    От цялата работа с тези ЕС обещания за роуминга едно нищо …

    Още им требе да има поредица от БЕКЗИТИ на тоя Евро союз

  3. Минчев

    Тарифите у нас са сред най-високите, така че и аз се надявах да си взема карта от някоя нормална страна. Но вероятно лобитата на телекомите са надделели! Жалко! За какво ни е такъв Европейски съюз!

  4. Jo

    Смени си професията !

  5. Фибоначи

    Значи ако съм моряк и 4 месеца не съм в България пак ще го духам с високи цени или ще трябва да си купувам карти за по 20$ парчето …

Коментар