AMD спечели престижна награда Catalyst за своята инициатива за енергийна ефективност 25×20

Като част от своята инициатива 25x20, AMD разработва нови процесорни архитектури, технологии за ефективно използване и управление на енергията

Като част от своята инициатива 25×20, AMD разработва нови процесорни архитектури, технологии за ефективно използване и управление на енергията

Сънивейл, Калифорния, 7 септември 2016 г. — AMD (NASDAQ: AMD) съобщи, че компанията е получила отличието Catalyst (Катализатор) за инициативата 25×20.  Наградата се дава от Съвета за Зелена електроника (Green Electronics Council – GEC)) след оценка от независимо жури. Самото връчване се е състояло по време на конференцията Electronics Goes Green 2016 в Берлин на същата дата. AMD изпреварва темповете на постигане на амбициозната цел да подобри енергийната ефективност на своите мобилни процесори 25 пъти до 2020 г., от стартова точка през 2014 г.

„AMD ясно се открои сред силна група от финалисти със своята способност да катализира въздействието възху устойчивото развитие в голям мащаб”, каза Нанси Гилис, главен изпълнителен директор на Съвета за Зелена електроника. „Приносът с нова архитектура и управление на енергията, използвана от компютърните чипове, ще има огромно влияние върху управлението на използването на енергията и намаляването на емисиите на парникови газове, и е още един пример за фундаменталната роля на технологиите в изграждането на един устойчиво-развиващ се свят”.

Като част от своята инициатива 25×20, AMD разработва нови процесорни архитектури, технологии за ефективно използване и управление на енергията, за да постигне целта за ускоряване на енергийната ефективност на своите процесори. Например, 6-тото поколение AMD A-серия ускорени процесори (APU) за ноутбуци (с кодово име „Carrizo”) пуснато през 2015 г., осигури 2,7-кратно подобрение на този показател в сравнение с предшествениците от 2014 г. Крачката изпреварва зададеното темпо за постигане на целта 25×20. Също така, 6-тото поколение AMD A-серия APU постигна приблизително 46% намаление на въглеродните емисии за своя жизнен цикъл в сравнение с предишното поколение APU на компанията. По-нататък, базираната на новата Polaris архитектура Radeon™ RX 400 серия графични чипове може да използва до 2,8 пъти по-ефективно енергията от графичните карти произведени само преди 2 години.

„Както винаги, на пазара има силен натиск за нови процесори, които осигуряват все по-голяма производителност, докато минимизират енергийната ефективност”, каза Марк Пейпърмастър, старши вицепрезидент и главен технологичен директор на AMD. „Предизвикателството е още по-голямо поради забавянето на Закона на Мур. Докато напредъкът в технологичния процес, който сам по себе си осигурява подобрение в  енергийната ефективност, се забавя, инженерите от AMD създават иновационни проекти за управление на използването на енергията, и това ни движи напред към 25×20”.

Наградите Catalyst на GEC целят да стимулират иновациите в проектирането, производството и използването на електронни устройства които да подпомагат устойчивото развитие  в глобален план. Отличието „Катализиращо въздействие с голям мащаб” е признание за мащабността на въздействието, което водещите компании могат да упражняват, когато променят дизайна, начина на производство и на използване на своите продукти. Сред изказванията на журито беше и това: „Смятаме, че има промяна в технологията [с 25×20], която може би надвишава Закона на Мур и води до промяна в успешното използване на изчислителната техника”.