$50 млрд. от чип индустрията се насочват към Китай

Производството на чипове в Китай е изгодно за играчите от индустрията, тъй като страната се явява най-големият потребител на полупроводникови продукти

Производството на чипове в Китай е изгодно за играчите от индустрията, тъй като страната се явява най-големият потребител на полупроводникови продукти

Производителите на чипове насочват към Китай огромни инвестиции, разширявайки производството си в азиатската страна. В близките пет години в Китай ще се влеят 50 милиарда долара, съобщи агенция Nikkei.

Производството на чипове в Китай е изгодно за играчите от индустрията, тъй като страната се явява най-големият потребител на полупроводникови продукти. В близките години там ще бъдат разширени и построени десетки заводи за чипове.

Така например, държавно-частната компания Tsinghua Unigroup ще вложи 24 млрд. долара в завод за памети от типа NAND и DRAM. Световните гиганти Intel и Samsung  планират да разширят съществуващите си заводи, възползвайки се от политиката на правителството да направи производството на чипове ключов отрасъл и да привлече чуждестранни инвеститори.

Нови заводи в Китай възнамеряват да построят също компаниите TSMC и GlobalFoundries. Те са мотивирани от факта, че страната е огромен потребител на чипове, тъй като в нея е съсредоточено световното производство на електронни устройства.

Коментари по темата: „$50 млрд. от чип индустрията се насочват към Китай”

добавете коментар...

  1. Ку-Кумунист

    Драги г-н Симеонов – поне малко знание за това що е то комунизъм би ви помогнало да разберете, че в Китай комунизъм има само в името на управляващата партия!

    “Комунизъм (от латински: commùnis, „общ“, „обществен“) е социално и политическо движение, поставящо си за цел създаването на безкласово общество, основано на общата собственост на средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление и премахване на наемния труд.”

  2. Киро

    Г-н Симеонов, демокрацията няма нищо общо с капитализма. Капитализма вижда в Китай евтина работна ръка. В тези заводи за електроника работят милиони хора, като роби за по $100 долара на месец и съответно има непрестанно самоубийства. Хората се самоубиват заради обезщетението, което след това получават техните роднини. При нас никой не инвестира, защото няма какво да предложим. Мисля, че както комунизма, така и капитализма са отвратителен бич за народите.

  3. Симеонов

    Защо всички инвестират в Китай? Нали мразят комунизма и се борят с всички сили да го изкоренят по целия свят? Ние сме приятелска, “демократична” страна, вършим всичко, което ни “посъветват”, а тук почти никой не инвестира! Идват само фирми, които въртят далавери…

Коментар