HPE остава номер едно на сървърния пазар

През второто тримесечие на пазара са доставени 2,4 млн. сървъра

През второто тримесечие на пазара са доставени 2,4 млн. сървъра

Световният пазар на сървъри възлиза на 13,4 млрд. долара през второто тримесечие на 2016 г., бележейки спад от 0,4% на годишна база, сочи нов доклад на IDC.

Няколко фактора влияят негативно на пазара. В частност, това са забавеният темп на разширение на големите изчислителни центрове и намалялото търсене на модели от високия клас.

В допълнение, пазарът е засегнат и от факта, че активното обновяване на корпоративния сървърен парк приключи миналата година. Не на последно място, намаляла е и средната продажна цена на сървърите – с около 2,6% за една година.

Като цяло, през второто тримесечие са доставени на пазара 2,4 млн. сървъра. HPE запазва лидерската си позиция с продажби в размер на 3,416 млрд. долара, които й отреждат 25,4% дял от пазара – колкото имаше и година по-рано.

На второ място се позиционира Dell, която увеличава пазарния си дял от 17,5% до 19,3%. Трета е IBM, но при нея се наблюдава сериозен спад от 14,8% до 9,8%. През второто тримесечие на 2014 г. компанията контролираше 23,4% от сървърния пазар.

В челната петица на доставчиците на сървъри попадат още Lеnovo и Cisco с дялове съответно 7,2% и 6,4%, сочи анализът на IDC за периода април-юни 2016 г.

Коментар