Последни сме в ЕС по домашни компютри

59% от домакинствата в България (поне един член от семействата) са имали компютър през 2015 г., съобщиха от агенция CBN по време на дилърската конференция Асбис Академия в Правец.

За сравнение, преди пет години 35% от домакинствата у нас са имали компютър, което означава, че насищането продължава да расте, коментира Людмил Стойчев от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Същевременно, в Европейския съюз насищането на домакинствата с компютри е средно 82%. България е последна по този показател в ЕС, констатираха от CBN.

Бизнесът обаче е на другия полюс. 93% от предприятията с над 10 служители използват компютри, докато през 2010 г. делът им е бил 90%, т.е. насищането вече е достигнато.

В рамките на ЕС насищането с компютри в бизнеса средно е 98%. Данните сочат, че нивото в България е малко под средното за ЕС, но все пак в общността има осем държави със 100% насищане, т.е. всеки регистриран бизнес притежава компютри.

Най-добра е технологичната ни база при мобилните комуникации. Според статистиките от 2013 г., в страната има 11,9 млн. мобилни абонамента, или 163 абонамента на всеки 100 жители. Българинът очевидно обича мобилните телефони и сме на пето място в ЕС по този показател.

Коментар