Е-услугите са в миманса след похарчени 2,5 млрд. лева

Резултатът от ИТ инвестициите на държавата е плачевен - последни сме в ЕС по позлзване на е-услуги

Резултатът от ИТ инвестициите на държавата е плачевен – последни сме в ЕС по позлзване на е-услуги

В последните 16 години са похарчени около 2,5 млрд. лева в ИТ търгове по Закона за обществени поръчки (ЗОП), но едва 18% от частните лица у нас ползват публичните е-услуги, съобщиха от независимата агенция за пазарни проучвавия и анализи CBN.

За разглеждания период са сключени 6500 договора по ЗОП за 1,8 млрд. лв., като заедно с анексите и добавките сумата на ИТ харчовете набъбва до 2,5 млрд. лв., посочи Людмил Стойчев от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co по време на дилърската конференция Асбис Академия в Правец.

Общо 230 са възложителите за тези 16 години – те са сключили договори с 1500 компании от ИТ сектора. Първите 10 компании по спечелени ИТ търгове държат 40% от стойността им. А първите 10 възложители, сред които Министерство на финансите (най-големият), Министерски съвет, Държавен фонд Земеделие и НЗОК са изразходвали 54% или близо 1 милиард лева от ИТ инвестициите (без комуникации).

През 2015 г. е постигнат исторически максимум в стойността на договорите в ИТ търгове по ЗОП. В частност, продажбите на хардуер в ИТ търговете превишават нивото от 60 млн.лв., което всъщност е исторически пробив, отбеляза CBN.

Резултатът от ИТ инвестициите на държавата обаче е плачевен. Според скорошни данни на Евростат с обхват 2013-2015 г., България се намира на едно от последните места в Европейския съюз по ползване на публични е-услуги от частни лица.

Средно за ЕС 28 този показател е около 50%. Ние сме след съседите от Гърция, дори след Турция и Македония, които все още не са членове на Европейския съюз.

Нещо повече, тенденцията от последните години е низходяща. Докато през 2013 г. около 23% от гражданите у нас са ползвали публични е-услуги, през 2015 г. делът им е паднал до 18%, т.е. само двама от десет души имат допир до електронното управление.

За сравнение, в страна като Естония публичните е-услуги се ползват от 81% от хората, или от осем на всеки десет граждани. Неотдавна специалисти от прибалтийската република посетиха България с намерение да помогнат, но мисията им приключи безславно.

Същевременно, България има достатъчно висок потенциал за масовизиране на е-услугите. 59% от домакинствата в страната разполагат с компютър и макар на ниво ЕС да сме последни по този показател, все пак той е предпоставка всеки втори жител под някаква форма да ползва е-услуги.

Коментари по темата: „Е-услугите са в миманса след похарчени 2,5 млрд. лева”

добавете коментар...

  1. Иван

    🙂
    Да бяхте обяснили в какъв смисъл E-услугите са в миманса?
    Или .. Е-услуги, абе миманс!
    😉

Коментар