По над 300 софтуерни фирми се появяват годишно у нас

1053 нови софтуерни фирми са се появили в последните три години на пазара у нас, по данни на CBN

1053 нови софтуерни фирми са се появили в последните три години на пазара у нас, по данни на CBN

Софтуерният бизнес в България преживява щастливи времена. 2015-та е най-добрата година, откакто бизнесът тръгна стремглаво нагоре преди 4-5 години.

1053 нови софтуерни фирми са се появили в последните три години. Това е средно с над 330 компании на година, съобщи Людмил Стойчев от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, по време на дилърската конференция Асбис Академия в Правец.

Бумът при софтуерните компании се случва на фона на спад с над 4000 фирми в броя на всички фирми в България през последните три години. Новите софтуерни фирми са работещи, с обороти и служители, сочат данните на CBN.

Интересът на дилърите към продажби на системен и приложен софтуер обаче е много слаб, коментира Людмил Стойчев. Софтуерът почти отсъства в дилърските канали, като делът му е под 5% от общите продажби.

Същевременно, в България има 800 000 компютризирани работни места, според проучване на CBN. Това е огромен потенциален пазар за продажба на системен и приложен софтуер, от който дилърите могат да се възползват, заключи Людмил Стойчев.

Коментари по темата: „По над 300 софтуерни фирми се появяват годишно у нас”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Браво на Пламен, супер умно момче. Чете между редовете и прави главозамайващи мозъчни гимнастики.

    Значи щом “За мене бума на софтуерни фирми е индикация на мизерия …”, ще чакаме новината да е за тотален спад в софтуерни фирми, което ще значи бум във самата си същност.

    Да се чудиш какви титани на мисълта, какво нещо.

  2. Пламен

    Всичко това са надути глупости. Просто да регистрираш софтуерна фирма е сред най-евтините неща. Сигурен съм че така стоят и нещата при счетоводните фирми! Какво ви трябва – бюро, стол и компютър. Принтера и скенера, разбира се ще са общи. А, и младо момче/момиче, готово да работи за хляба. За мене бума на софтуерни фирми е индикация на мизерия, младежка безработица и безизходица. Семинараджиите са писали колко нови фирми се регистрират, на са пропуснали да посочат колко се закриват и съществуват формално във фактическа ликвидация. С ои едно бюро, стол и компютър…

  3. 99

    Бях на семинара. Първо, екипа на Стойчев е на много много високо ниво и това което прави е важно за да може човек да си направи изводите (ако може).

    Второ, по въпроса със системния софтуер нещата са такива поради грешки допускани от Майкрософт България през годините (размахването на белезници като маркетинг НЕ Е добра идея), високите ОЕМ цени (големи вендори като HP и DELL получават лицензи 4 пъти по-евтино, което изкривява пазара и реално демотивира клиента да закупува лицензен софтуер при асемблирани машини, чийто дял в България е много по-голям от този на големите вендори, ако влизаше в статистиката).

    Относно MS Office нещата не са добри като пазарен дял поради опита на Майкрософт да набутва Office 365 (което масово не се харесва на българските потребители) и конкуренцията от безплатни пакети като LibreOffice, а също и непрекъснатите промени в потребителския интерфейс от версия до версия (т.е. на всеки 2-3 години).

Коментар