5-доларов Linux компютър Omega2 влиза в производство

Микрокомпютърът Omega2 има размери на пощенска марка и цена само 5 долара

Микрокомпютърът Omega2 има размери на пощенска марка и цена само 5 долара

Бостънският стартъп Onion започна серийно производство на Linux-компютъра Omega2 с размери на пощенска марка и цена само 5 долара. Компютърът е предназначен за създаване на хардуерни конфигурации и писане на приложения за интернет на нещата (IoT) в домашни условия.

Базовият модел на Omega2 включва процесор с тактова честота 580MHz, допълнен от 64MB оперативна памет и 16MB постоянна памет. Премиум модел Omega2 Plus с цена $9 предоставя 128MB оперативна памет, 32MB флаш и слот за MicroSD карти. Срещу $124 можете да се сдобиете с комплект от док-станция, модули за разширение, преходници и други аксесоари.

Omega2 поддържа Wi-Fi и е много по-компактен от своите аналози Arduino и Raspberry Pi, а освен това е в пъти по-евтин от тях, подчертават от разработчика, който събра необходимите средства за пускане на продукта чрез платформите за споделено финансиране Kickstarter и Indiegogo.

Omega2 е модулен и може да се ползва за всевъзможни приложения

Omega2 е модулен и може да се ползва за всевъзможни приложения

Благодарeние на наличието на собствена флаш памет, Omega2 е готов за работа веднага след включване на захранването. Освен с Linux компютърът може да работи с FreeBSD и се предлага с инструменти за разработка на софтуер на C++, Python, PHP, Node.js, Ruby и други езици. Потребителят може да го управлява дистанционно чрез облачното решение Onion Cloud.

Omega2 се позиционира като средство за автоматизация на бита. С негова помощ можете да разширите възможностите на аудиотехниката, да настроите осветлението за автоматично включване/изключване, да си направите медиен сървър или мрежово устройство.

С микрокомпютъра могат да работят и неопитни потребители, уверяват от бостънската компания. Главната цел на проекта е да приобщи колкото се може повече хора към разработката на вграден хардуер. Продажбите на Omega2 ще започнат през ноември тази година на цени от 5 долара.

Коментар