IoT устройства все по-често се ползват за DDoS атаки

Все по-често хакерите използват устройства от категорията „интернет на нещата” (IoT) за извършване на DDoS атаки, които вадят от строя уеб ресурси, в резултат на претоварване.

Проучване на Symantec стига до извода, че развитието на IoT има не само положителна страна, а разкрива нови възможности и за киберпрестъпниците. В частност, компанията за сигурност алармира за нарастващо използване на IoT устройствата за DDoS атаки.

Ниското ниво на защита на IoT устройствата благоприятства използването им за целите на киберпрестъпниците. Тези устройства имат слаби изчислителни възможности, ограничени операционни системи, както и занижен контрол в процеса на внедряване и експлоатация. В много случаи IoT устройствата работят на принципа „включи и забрави”, като дори остават валидни паролите, зададени по подразбиране от производителя.

В резултат на всичко това хакерите могат лесно да получат контрол над оборудването за локални мрежи, модемите, мрежовите хранилища, системите за видеонаблюдение и дори индустриалните управляващи системи. Под контрола на киберпрестъпниците, тези устройствата се използват за DDoS атаки срещу важни цели, вкл. големи компании.

Според доклада на Symantec, над половината от атаките с участието на IoT устройства се извършват от територията на САЩ и Китай. Това е напълно обяснимо, тъй като именно в тези две страни „интернет на нещата” се развива с най-бързи темпове.

Коментари по темата: „IoT устройства все по-често се ползват за DDoS атаки”

добавете коментар...

  1. Коката

    Абе “Низкото ниво” така ли се пише?

Коментар