Система разпознава лицата в автомобилите на границата

Лицевото разпознаване е част от решението на Atos за наблюдение на регистрационните номера на колите, доставено на испанските власти

Лицевото разпознаване е част от решението на Atos за наблюдение на регистрационните номера на колите, доставено на испанските власти

Система за граничен контрол, разработена от Atos под търговската марка Bull, разпознава лицата в автомобилите. Centinela управлява испанските гранично-пропускателни пунктове по автоматичен начин.

Технологията анализира информацията за влизащите превозни средства и техните собственици, а чрез нов модул извършва също лицево разпознаване и идентификация на пътниците в автомобила. Лицето на водача се сравнява с информацията в централната база данни, съобщиха от френската ИТ компания.

Софтуерът на Atos проверява информацията от лицевото разпознаване, като я сравнява с данните за регистрационния номер, и така помага да бъдат установени необичайни дейности – например използване на различни превозни средства от един шофьор, прекалено чести преминавания и т.н. В случай на регистриране на такава дейност, Centinela блокира граничната бариера и автоматично изпраща сигнал.

Като цяло, решението на Atos осигурява по-добър контрол, спестява време и така улеснява работата на граничните власти. С добавяне на функцията за разпознаване на лица, Centinela позволява по-ефективни действия срещу незаконната трансгранична дейност на организираната престъпност и нелегалната имиграция.

Atos внедрява решения за граничен контрол в много страни по света. През миналата година компанията спечели договор с правителството на Хонконг да създаде и разположи 159 гишета за автоматизиран граничен контрол, които ще улеснят преминаването на големия пътнически поток.

През 2012 г. френският доставчик внедри и електронни гишета за граничен контрол на летище София. В Испания системи на компанията наблюдават 5000 километра морски граници.

Коментари по темата: „Система разпознава лицата в автомобилите на границата”

добавете коментар...

  1. Киро

    Тази френска фирма има и едно друго устройство за контрол, дето сканира превозни средства движещи се до 200 км/ч за взривни устройства и проверява номерата в Интерпол.

  2. Anonymous

    Ние какво чакаме?

Коментар