SWIFT засилва мерките срещу хакери

SWIFT планира да изпраща ежедневно отчети на банките, които ще им помогнат да идентифицират мошеническите транзакции

SWIFT планира да изпраща ежедневно отчети на банките, които ще им помогнат да идентифицират мошеническите транзакции

Междубанковата мрежа SWIFT планира нови мерки за защита на клиентите от хакери и конкретно за предотвратяване на парични преводи, инициирани от престъпници.

В частност, SWIFT планира да изпраща ежедневно отчети на банките, след като през февруари тази година хакери успяха да пробият защитата на системата и да откраднат 81 млн. долара от Централната банка на Бангладеш.

Ежедневно през SWIFT, която се считаше за неуязвима система, се превеждат трилиони долари. Злонамерената програма, използвана в банката на Бангладеш, е била написана специално за нея, а операцията е станала възможна само заради това, че престъпниците са получили достъп до един от служебните компютри.

Подходът, приложен в Бангладеш, е достатъчно универсален и крие опасност и за други потребители на SWIFT, пише Ройтерс. Наскоро се появиха информации, че още една банка е атакувана със злонамерен софтуер, което подтикна SWIFT да предприеме ответни действия.

Разпращането на доклади към банките от страна на SWIFT ще започне през декември тази година. В тях банките ще виждат всички съобщения, изпращани от клиенти на SWIFT, което ще им позволи да идентифицират „чужди” инструкции за превод на пари.

Освен това отчетите, изпращани до банките-клиенти на SWIFT, ще съдържат оценка на риска, която се базира на степента на отклонение на дневните плащания от обикновеното поведение на потребителя.

Коментари по темата: „SWIFT засилва мерките срещу хакери”

добавете коментар...

  1. :о)

    Интересно тези 81 милиона виртуални пари къде са отишли и защо не могат да си ги вземат?
    Нали и другите са част от световния банков картел?

Коментар