Qualcomm е на път да погълне NXP за $30 млрд.

Qualcomm и NXP преговарят за сделка на стойност 30 милиарда долара

Холандският производител NXP е цел за поглъщане от Qualcomm, струваща 30 млрд. долара

Сделка на стойност 30 милиарда долара се оформя в полупроводниковата индустрия. Qualcomm е в напреднали преговори за поглъщане на холандския производител NXP Semiconductors за сумата от 30 млрд. долара, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Очаква се сделката да бъде обявена официално в близките два-три месеца. Новината оскъпи акциите на NXP със 17% на борсата Nasdaq, в резултат на което пазарната капитализация на компанията достигна 33 млрд. долара.

Акциите на Qualcomm в същото време поскъпнаха с 6,3% и в момента американската компания, водещ производител на чипове за смартфони и таблети, струва около 100 млрд. долара.

Придобиването на NXP ще доведе до промяна в структурата на Qualcomm и ще я позиционира отвъд сектора на мобилните устройства. В момента голяма част от приходите на компанията идват от продажба на лицензи за патентовани безжични технологии на производителите на мобилни устройства, наред с постъпленията от мобилни чипове, но с активите на NXP тя ще стане водещ производител и на чипове за автомобили.

Към юни тази година Qualcomm разполагаше с $31 млрд. в наличност. Според анализатори от Sanford C. Bernstein & Co, покупката на NXP ще увеличи приходите на Qualcomm с 30%, като се има предвид, че холандският производител отчете $6,1 млрд. за миналата година, от които $1,5 млрд. печалба. Двете компании се допълват добре една с друга, но процесът на интеграция няма да бъде лесен.

Като цяло, консолидацията сред производителите на чипове продължава в големи мащаби. От началото на 2015 г. са сключени сделки на обща стойност 200 млрд. долара. Секторът има най-висок показател на сливания и поглъщания (M&A) в цялата ИТ индустрия.

Коментари по темата: „Qualcomm е на път да погълне NXP за $30 млрд.”

добавете коментар...

  1. Soros

    Към юни тази година Qualcomm разполагаше с $31 млрд. в наличност.

    26/6/2016
    cash – 5,88 миларда $

Коментар