Как сами да си направим речник

Създаването на собствен речник/речници не е труден процес, а ползата е голяма, тъй като в него ще включите думи, термини и фрази, които са ви най-необходими за обучението или работата. С помощта на безплатното софтуерно приложение Dictionary Version можете да си направите отделни речници – тълковни речници, речници на чужди езици, както и такива със специализирана терминология от областта, в която са вашите интереси – медицина, астрономия, икономика и т.н.

Стъпка 1

Изтеглете Alternate Dictionary Version 1.6 от сайта www.alternate-tools.com

Стъпка 2

Стартирайте приложението:

Главният панел се състои от две полета за въвеждане на думи, термини и фрази: Term и Explanation. Лентата над тях съдържа менютата File, Edit, View, Entry и ? (Help). Тук ще намерите и пет бутона – Search, +, —, лява стрелка и дясна стрелка. Вграденият модул за помощ дава подробна информация за функциите на бутоните и опциите на менютата.

Стъпка 3

Можете да създадете английско-български речник по следния начин:

В полето Term напишете думата на английски език, а в прозореца Explanation въведете превода на тази дума на съответния език или обяснете значението й, ако правите речник на специализирани термини на същия език.

Стъпка 4

Натиснете бутона + за добавяне на думата и нейния превод (обяснение) в речника.

Стъпка 5

За да запишете речника на твърдия диск, изберете File, след това Save dictionary as. Ще се отвори диалогов прозорец Save as. Изберете име и място за запазване на речника.

Стъпка 6

За добавяне на голям брой думи и термини наведнъж използвайте опцията Add mass data на менюто Edit. Ще се появи прозорец, в който можете да въведете думите и техните обяснения, отделени със знака ;. В този прозорец можете също така да копирате готови списъци с думи, записани в MS Word или Notepad. В него е удобно и редактирането на записи в речника, тъй като се виждат като списък, в който може да се движите със стрелките или да правите претърсване.

Възможно е и импортиране на списъци от Excel. Ако искате да редактирате записите в Excel, трябва да запишете речника във формат CSV. Това става  с избор на опция Allentries от меню View. Отваря се прозорец, съдържащ всички записи в речника.

Натиснете бутона CSV Export, за да запишете речника като .csv файл.

Стъпка 7

Затворете приложението с натискане на бутона Х. Преди това запишете промените с File>Save dictionary.

Стъпка 8

При следващо отваряне на приложението имате избор да отворите съществуващ речник, за да го допълвате или редактирате – меню File>Open dictionary,или да започнете създаването на нов речник – меню File>New dictionary.

В началото може да ви се стори трудно и досадно, но след известно упражняване и четене на Help ще се уверите, че този софтуер е лесен за използване, а създадените с негова помощ речници са много полезни в ежедневните ви дейности. Всеки двуезичен речник може да се използва като двупосочен с функцията Search или опцията за размяна на колоните в записите в речника. Включена е и опция за обучение, която се активира от меню Viewили с натискане на клавиша F4.

Коментар