30-40% ръст на хромбуците тази година

Пазарът на хромбуци расте уверено, на фона на слабите РС продажби като цяло

Пазарът на хромбуци расте уверено, на фона на слабите РС продажби като цяло

На фона на слаб РС пазар като цяло в последните години, сегментът на хромбуците продължава да се движи възходящо, по данни на анализаторската компания TrendForce.

Очаква се тази година продажбите на мобилни компютри под управление на Chrome OS да нараснат с 30-40% до 10 млн. броя, докато доставките на лаптопи като цяло ще намалеят с 5,1% спрямо миналата година.

Като лидер на пазара за хромбуци се очертава Dell с продажби в размер на 2,8 млн. броя през 2016 г., бележейки ръст от 42%. На второ място се позиционира HP с ръст от 41% до 2,2 млн. броя, а трета е Lenovo с продажби на 1,8 млн. хромбука и внушителен ръст от 159%.

В челната петица влизат тайванските производители Acer и Asus. Първият от тях ще достигне продажби в размер на 1,5 млн. хромбука, докато Asus ще реализира 0,9 млн. броя. На всички останали играчи се падат 1,06 млн. броя.

Същевременно, Google подготвя операционна система Andromeda, която трябва да обедини Android и Chrome OS. Ако новата платформа замени Chrome OS, това ще постави под въпрос наименованието хромбуци.

Коментар