Apple с най-много неплатени данъци в света

Apple оглавява списъка на компаниите с най-големи офшорни сметки

Apple оглавява списъка на компаниите с най-големи офшорни сметки

Apple попадна в последните месеци под ударите на обвинения за неплатени данъци. Твърди се, че компанията от Купертино дължи общо 65 млрд. долара и е абсолютен лидер по този показател в света.

Европейската комисия разследва бизнеса на Apple в Ирландия, където, според Брюксел, неплатените данъци на американската компания възлизат на 13 млрд. долара.

Но това е малко, в сравнение със сумата, огласена от организацията U.S. PIRG Education Fund. По нейни данни, само за миналата година Apple си е спестила дължими данъци в размер на 65 млрд. долара, благодарение на операции в офшорни зони.

За една година ИТ корпорацията е изнесла в офшорките 215 млрд. долара, което е абсолютен рекорд. Разбира се, не само Apple процедира по този начин – 73% от компаниите във Fortune 500 държат парите си в офшорки, но при тях сумите са по-малки.

През миналата година 367 компании от списъка са вкарали в офшорните зони близо 2,5 трлн. долара, като по този начин са спестили данъци в размер на 716 млрд. долара. Заедно, компаниите поддържат 10 366 дъщерни предприятия за офшорни операции, но само три от тях принадлежат на рекордьора в неплащането на данъци Apple.

Коментари по темата: „Apple с най-много неплатени данъци в света”

добавете коментар...

  1. zona

    То в ошоркитв ктб колкото щеш.Ще си видят $ ама друг път.

  2. - - -

    Взе да доскучава тая тема. Ако Apple, MS, Google, Facebook и която и да е друга компания има неплатени данъци, данъчните завеждат дела и запорират активи на фирмите.

    Защо данъчните не са запорирали нищо на тия 73% компании? Защото не са направили нищо незаконно.

    Може да ги обвинявате, че действията им са неморални, но при всички случаи не са незаконни.

    И щом няма нищо незаконно, и данъчните няма за какво да се хванат, значи няма укрити данъци.

Коментар