ERP магистратурата помага и на реализирани мениджъри

Първата у нас магистърска програма „Бизнес анализ и ERP решения” е едно успешно начало на новото и модерно бизнес образование в България, заяви Димитър Димитров, специалист с 12 години опит в бизнес софтуера

Първата у нас магистърска програма „Бизнес анализ и ERP решения” е едно успешно начало на новото и модерно бизнес образование в България, заяви Димитър Димитров, специалист с 12 години опит в бизнес софтуера

Намирането на мениджърски кадри е проблем в България. Подготовката не е на ниво, познанията в управлението на процесите е ограничено. Стъпка в преодоляване на този проблем е първата по рода си у нас магистърска специалност по ERP системи.

Димитър Димитров се занимава от 12 години с продажбата, консултирането и реализацията на бизнес софтуер като търговски директор във водеща българска компания. За него магистратурата „Бизнес анализ и ERP решения” е предизвикателство и очаквана стъпка в кариерното развитие.

„Допълнителна квалификация за мениджъри или трамплин за успешна кариера? Спокойно бих казал и двете. Сред 35-те колеги, които завършихме първи випуск на тази специалност, има както хора на ръководни позиции като търговски директор, шефове на направления, ръководители на екипи, така и хора, които тепърва навлизаха в света на бизнеса и имаха желанието да бъдат максимално подготвени и да боравят с новите инструменти за управление – ERP, CRM, BI, които формират гръбнака на управление на всяка съвременна фирма”, сподели Димитров.

Бизнес нишата на ERP системите е бурно развиваща се в последните 10 години и да си в крак с най-доброто към момента си е предизвикателство. По думите на Димитров, първата магистърска програма в България „Бизнес анализ и ERP решения” е едно успешно начало на новото и модерно бизнес образование в България.

„Прекрасно е, че магистратурата дава възможност да научиш последните тенденции в развитието на тези системи от самите лидери на пазара и да имаш възможността да „накликаш” повечето модерни към момента системи лично. Да попиваш от опита на водещите бизнес консултанти по управление на проекти по внедряване, най-добри практики и проблеми е страхотна възможност”, допълни Димитров.

ERP системите са създадени, за да подпомагат контрола и успешното управление на фирмите, били те производствени или търговски. Все по-ключово става мениджърите в една организация да познават естеството на този род системи, за да подберат правилната за тяхната дейност и да се възползват от предимствата, които един такъв инструмент би могъл да им предложи.

Колко хора на водещи мениджърски позиции биха могли да се похвалят, че напълно осъзнават предимствата и ограниченията, които ползваните от тях системи за управление им дават? Колко биха могли да направят разумен избор при търсене на нова такава? Все въпроси, чийто отговори бихме могли да намерим в правилно изградена, структурирана и практически насочена образователна дисциплина.