AMD затвърди тенденцията на растеж

Полупоръчковите SoC, графичните процесори и мобилните APU увеличават приходите на AMD

Полупоръчковите SoC, графичните процесори и мобилните APU увеличават приходите на AMD

AMD отчете позитивни резултати за третото тримесечие та финансовата 2016 година. Приходите на компанията продължават да се увеличават след успешното второ тримесечие.

Ръстът е обусловен от силните продажби на полупоръчкови SoC (едночипови системи), графични процесори и мобилни ускорени процесори (APU).

Тримесечието е донесло на AMD приходи в размер на 1,307 млрд. долара, в сравнение с 1,06 млрд. долара година по-рано. Но през третото тримесечие AMD регистрира загуба от 406 млн. долара, за разлика от печалбата в размер на 69 млн. долара през второто.

Загубата се обяснява с плащания към производствения партньор GlobalFoundries в рамките на договор за задължителен обем на изкупуваните силициеви пластини (Wafer Supply Agreement). По методиката GAAP, тримесечието приключва за компанията с чиста печалба от 27 млн. долара.

Подразделението за полупоръчкови, вградени и сървърни решения носи на AMD около 835 млн. долара, спрямо 637 млн. долара година по-рано. По-голяма част от приходите се падат на полупоръчковите SoC, клиенти на които са Sony и Microsoft със своите нови геймърски конзоли.

Подразделението за компютърни изчисления и графика (Computing and Graphics) увеличава приходите си от 424 до 472 млн. долара, но регистрира оперативна загуба от 66 млн. долара, сочи още финансовият отчет.

Коментар