МТИТС: Да не замитаме под килимчето киберзаплахите

Киберсигурността се превръща в съществена част от националната сигурност, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов

Киберсигурността се превръща в съществена част от националната сигурност, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов

Не бива да си задаваме въпроса дали кибератаките ще се случат, а кога и колко подготвени ще бъдем, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов пред участниците в компютърно-подпомаганото учение MT CybEx.

„За киберзаплахите трябва да се говори открито, да не ги замитаме под килимчето и да не се опитваме да се справяме с тях само със собствени сили”, каза Борисов. По неговите думи, киберсигурността се превръща в съществена част от националната сигурност.

Той даде като пример големия срив в интернет преди дни, който бе породен от масирани кибератаки по Източното крайбрежие на САЩ. „Лошите момчета успяха да свалят 60 процента от интернет ресурсите. Илюзия е, че България като държава ще бъде подмината”, предупреди зам.-министърът.

Първото предизвикателство пред държавата е човешкият потенциал, като за целта е необходимо обучение на администрацията. Второто е личната киберхигиена. „Много е важно хората от администрацията да имат точна преценка какви файлове изпращат и отварят”, каза Борисов.

Колкото по-открито говорим за киберзаплахите, толкова по-задълбочени ще бъдем по отношение на предизвикателствата, с които трябва да се справим, посочи в заключение заместник-министърът.

Учението MT CybEx е предназначено за служители от структурата на МТИТС. По сценарий, те работят за администрацията на илюзорна държава Булленд, която изпитва миграционен натиск, предстоят президентски избори, както и председателство на Евроландския съюз.

Учението започна с анонс в социалната мрежа от терористичната организация Кибер доминант, че предстоят атаки към киберсигурността на Булленд. В ролята на добрите в този сценарий са служителите на МТИТС, а седем външни ИТ експерти са в ролята на лидера на терористичната организация Ал Хакер.

Наблюдатели в учението са представители на Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA), Министерството на отбраната, Центърът на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Националната агенция по приходите и Държавната агенция „Национална сигурност”.

Подготовката на учението продължи 5 месеца. За провеждане на събитието е използвана специализирана технологична платформа, уточниха от министерството.

Коментари по темата: „МТИТС: Да не замитаме под килимчето киберзаплахите”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да има разбира се едни много ПАРИ да се заметат и откраднат от ПСЕВДО експерти, некадърни и корумпирани министерства.

Коментар