Жените работят 50 минути повече на ден от мъжете

В повечето страни по света жените работят повече от мъжете, сочи официална статистика

В повечето страни по света жените работят повече от мъжете, сочи официална статистика

Проучване сочи, че жените работят средно с 50 минути повече всеки ден от мъжете. Така годишната разлика достига 304 часа, или 38 допълнителни осемчасови работни дни.

Данните са от доклада Global Gender Gap на Световния икономически форум и отчитат времето, което мъжете и жените прекарват на официалната си работа, плюс работата у дома. Така например, жените в Индия работят средно с 95 минути на ден повече от мъжете и за една година се натрупват 72 допълнителни работни дни.

Подобна е и ситуацията в Португалия, където разликата е 90 минути на ден и 68,5 дни в годината. В Естония тези показатели са съответно 70 минути и 53 дни, а в Италия – 60 минути и 45,5 дни. Но има и страни, в които мъжете работят повече от жените, и това са Холандия, Норвегия, Нова Зеландия, Дания, Швеция и Япония.

Максималната разлика в продължителността на работния ден в полза на жените е регистрирана в Япония, където мъжете работят средно с 27 минути по-дълго от жените, а за една година на сметката им се начисляват 20 работни дни повече.

Коментар