Касови апарати печатат призиви срещу работата

Хакер успя да накара принтерите за касови бележки да печатат послания срещу работата
(снимка: CC0 Public Domain)

Хакери са атакували принтерите за отпечатване на касови бележки на редица бизнеси по света, вмъквайки в бележките гневни съобщения на тема работа и заетост, съобщиха технологични издания.

„Плащат ли ви достатъчно?”, гласи едно съобщение, вмъкнато в касова бележка, разказва Engadget. „Как може McDonald’s в Дания да плаща на персонала си $22 на час и въпреки това да успява да продава Биг Мак за по-малко, отколкото в Америка?”, се казва в друга касова бележка.

Много снимки на касови бележки от хакнатите принтери бяха публикувани в Reddit, Twitter и социалните мрежи. Съобщенията са различни, но повечето насочват читателите към таг „antiwork”.

Някои потребители предполагат, че новините за касовите бележки може да са шега. Но фирма за киберсигурност твърди, че случаят е съвсем реален. „Някой… изпраща необработени TCP данни директно към принтерни услуги в интернет”, казва основателят на GreyNoise Андрю Морис пред Vice.

Това е едно от посланията, отпечатани на хакнатите принтери за касови бележки
(снимка: Reddit)

„Като цяло става дума за всяко отделно устройство, което има отворен порт TCP 9100 и отпечатва предварително написан документ, препращайки към r/antiwork с различни съобщения за правата на работниците или срещу капитализма”, пояснява специалистът.

Организаторите на атаката са използвали 25 отделни сървъра, така че блокирането на един IP адрес няма лесно да спре атаките. Според експерта по киберсигурност, авторът на атаката добре знае какво прави и е „техническо лице”, а на прицел са „всички принтери, които са неправилно конфигурирани” и имат интернет свързаност.

Благодарение на комбинацията от двата фактора хакерът е успял да отпечата посланията си успешно на много места по света.

Коментар