Кибер атаки засягат 6000 IP адреса дневно у нас

Българските градове с най-голям ръст на кибер атаките очаквано са София, Варна и Пловдив (източник: Microsoft)

Българските градове с най-голям ръст на кибер атаките логично са София, Варна и Пловдив (източник: Microsoft)

Киберпрестъпността е глобален проблем, който засяга над 1 милион души всеки ден, а 12 човека стават жертва на кибер измами всяка секунда, сочи проучване на Microsoft и ИТ анализатори.

България не прави изключение от останалия свят и по данни на компанията само в рамките на месец септември т. г. онлайн потребителите в страната са били подложени на повече от 10 атаки, сред които най-много поражения са нанесли Conficker, Bladabindi&Jenxcuc и Dorkbot.

Анализът на отдела по „Сигурност” на Microsoft показва, че за периода 28 ноември – 4 декември 2016 г. българските градове с най-голям ръст на кибер атаките са София, Варна и Пловдив. След тях се нареждат Перник и Бургас. Средният брой уникални IP адреси, пострадали от кибер престъпения у нас за изследвания период, са близо 6 000 на ден.

Докладът Microsoft Security Intelligence Report (SIR) анализира заплахите, слабите места и зловредния софтуер на базата на данни от интернет доставчици и над 600 милиона компютъра по света. Последното проучване SIRv20, което обхваща периода между юли и декември 2015 г., сочи, че през втората половина на 2015 г. рисковете за организациите са скочили с 9,4% спрямо първата половина на годината.

Кибер атаките включват „превземане” на устройства, кражба на лични данни, разпространение на спам, фишинг измами и атаки на банкови сметки. По данни на BSA, през 2015 г. са открити 430 милиона нови вида зловреден софтуер, което е с 36% повече в сравнение с 2014 г. Компаниите се сблъскват с атаки от опасен софтуер на всеки 7 минути. През 2015 г. повече от 1 милиард архиви с лична информация са били откраднати или изгубени в следствие на пробиви в бази данни.

Изследователската агенция IDC изчислява, че глобалните загуби вследствие на кибер атаки надхвърлят 400 милиарда щатски долара през 2015 г. Но освен финансови загуби компаниите могат да пострадат и от уронване на престижа и загуба на доверие от страна на клиентите.

Microsoft препоръчва на потребителите и бизнеса да се насочат към облачни услуги и решения, които предлагат високо ниво на защита. Освен това бизнесът трябва да знае какво се намира във вътрешните ИТ мрежи, да е сигурен, че софтуерът, който се използва, е оригинален и лицензиран. Според Microsoft, съществува пряка връзка между зловредния софтуер, пиратските и нелицензираните продукти.

ИТ директори споделят, че 15% от служителите инсталират самостоятелно софтуер на работните си компютри. На практика се оказва, че този процент е двойно по-висок. Изследването показва, че 39% от инсталирания софтуер в глобален мащаб е нелицензиран. Тенденцията се поддържа и в индустрии, които изискват високо ниво на дигитална сигурност. Според проучването, 25% от компаниите в областта на банкирането, застраховането и сигурността в света използват нелицензиран софтуер.

Коментари по темата: „Кибер атаки засягат 6000 IP адреса дневно у нас”

добавете коментар...

  1. LUD

    Тея микромеки сами си признават, че Windows-a им е раздрънкан отвсякъде 😀
    Не може да показваш статистики колко ти е заразен OS-a по света и да викаш “Ползвайте ни и облаците, че да имате можеби повече сигурност”
    Незнам кой все още им се връзва….

Коментар