Apple свива производството на iPhone

Различни фактори доведоха до по-слабо търсене на смартфоните от линията iPhone 13
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple е уведомила своите доставчици, че търсенето на линията смартфони iPhone 13 може да не отговаря на първоначалните очаквания. Като фактор за проблема се посочват „ограниченията в предлагането”.

Производителят от Купертино планираше да достави общо 90 милиона устройства от линията: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro или iPhone 13 Pro Max. Сега обаче се оказва, че компанията е намалила производствените си цели с 10 милиона броя поради недостиг на части, съобщи Arstechnica.

Междувременно потребителите са принудени да чакат доста дълго за изпълнението на поръчките за iPhone 13 – по две, три или дори четири седмици.

Първоначално Apple увери доставчиците, че ще „навакса” тези 10 милиона телефона в началото на 2022 г. Но, според източници на Bloomberg, компанията е забелязала „отслабване на търсенето”, поради което вече не възнамерява да гони заложената цел от 90 милиона устройства.

Недостатъчното търсене може да се дължи на много неща. Някои пазарни наблюдатели смятат, че потребителите виждат iPhone 13 като „неадекватно голяма актуализация” на миналогодишния модел iPhone 12, който се продаваше като топъл хляб.

В индустрията този казус се нарича „суперцикъл” – прозорец от време на свръхсилни продажби, когато неочаквано голям брой потребители купуват дадена стока заряди фактори, които производителят не е предвидил – най-често външни за сектора икономически сили.

Но, според анализаторите, iPhone 13 предлага „подчертани подобрения на камерата и живота на батерията”, в сравнение с iPhone 12, което не е чак толкова съществена причина да се бърза за новия продукт.

Слабото търсене може да се дължи и на разбирането, че iPhone 13 не си струва усилията или пък чакането. Въртят се и слухове, че догодина телефонът ще има „основен редизайн” със значителни нови функции – а това може да подтиква мнозина да изчакат новия модел. Икономически фактори като инфлацията също могат да имат влияние.

Независимо от всичко това Apple все пак е на път да отчете силно тримесечие. Продажбите на iPhone генерират около половината от приходите на компанията.

Коментар