Нови GSM-и конкурират смартфоните, PDA са пред изчезване

Нови GSM-и конкурират смартфоните, PDA са пред изчезване
За потребителите вече става трудно да разграничават “умните” телефони от обикновените, които предлагат все повече функции
29/08/2006
Смартфоните срещат растяща конкуренция от новите GSM апарати, които предлагат все по-примамливи функции. Същевременно, продажбите на традиционните хендхелди, или PDA (цифрови персонални помощници), спадат толкова бързо, че някои от продавачите вероятно ще се оттеглят от пазара.
Продажбите на смартфони (или още “умни” телефони) в Европа са се увеличили с 10% през втората четвърт на 2006, според данни на IDC. Ръстът обаче е по-малък от очаквания, поради забавеното пускане на пазара на някои модели и голямата конкуренция от страна на новите многофункционални GSM-и. Те съперничат на смартфоните в характеристики от рода на камера и мултимедия до такива, при които обикновеният потребител започва да не различава особено двата типа апарати.
Смартфоните са устройства от висок клас, които интегрират функции на телефон и цифров персонален помощник (PDA). Те са резултат от добавяне на PDA възможности към телефон или обратно – на телефонни функции към PDA. Поради тази причина, често смартфоните се наричат “слети” или “конвергирани” устройства (от converged).
Ключова особеност на смартфоните е възможността за инсталиране в тях на софтуерни приложения. Те се разработват от производителя на устройството, от оператора на мрежата или от други софтуерни компании. Преобладаващата операционна система за смартфони е Symbian.
За разлика от тях, обикновените многофункционални телефони (известни още като “feature” телефони) са типични модели от среден клас, които използват собствени, фирмени приложения. Много от тях са базирани на операционна система Windows Mobile. Напоследък обаче Linux настъпва много сериозно. Водеща компания като Motorola насочи 50% от производството си към хендсети, управлявани от Linux. Други малки разработчици също дават тласък в развитието на Linux телефоните.
Пазарът е в средата на преходна фаза. Според IDC, делът на Symbian ще намалее през следващите четири години, докато популярността на устройствата с Windows Mobile расте. Но въпреки това Symbian ще задържи лъвския дял от пазара.
Nokia доминира в продажбите на телефони със Symbian, като е произвела 90% от всички устройства с тази операционна система, продадени през последното тримесечие, според IDC. Като цяло, са реализирани 12,3 милиона Symbian телефона през второто тримесечие на 2006 година, по данни на самата компания.
През първата половина на годината се наблюдава ръст в предлагането на услуги за телефони със Symbyan, които дават нови възможности на хората както в работата, така и за забавление през свободното време. През юли Symbian въведе последната версия на своята платформа, Symbian OS 9.3, която увеличава производителността и добавя поддръжка на смартфони с интегрирана Wi-Fi комуникация.
Същевременно, положението на пазара на традиционните хендхелди, или PDA, е особено тежко, тъй като купувачите се насочват към смартфони и многофункционални телефони от среден клас. Очаква се продажбите на PDA да паднат с 30% до края на годината. Това би накарало много от компаниите да пренасочат бизнеса си, тъй като стимулирането на продажбите на PDA с допълнително намаляване на цените вече е невъзможно.

по темата: „Нови GSM-и конкурират смартфоните, PDA са пред изчезване”

добавете коментар...

  1. ...

    Sega e vremeto da pusnat bezpaltni PDA 🙂

Коментар