Тръмп може да спре притока на програмисти в САЩ

Ако изпълни предизборните си обещания, Доналд Тръмп може да усложни набирането на чуждестранни ИТ специалисти от компаниит в САЩ

Ако изпълни предизборните си обещания, Доналд Тръмп може да усложни набирането на чуждестранни ИТ специалисти от компаниитe в САЩ

Чуждестранните ИТ специалисти, които искат да работят в САЩ, може да се натъкнат на сериозни трудности, ако новоизбраният президент Доналд Тръмп спази обещанията си.

По време на кампанията Тръмп многократно заяви, че ще върне работните места в САЩ. Една от проекто-мерките за постигане на тази цел е промяна в условията за получаване на работни визи H-1B, чрез които американските компании наемат чужди ИТ специалисти, вкл. програмисти.

Предполага се, че визите H-1B ще станат значително по-скъпи, което автоматично ще ограничи потока от кандидати за работа в ИТ сектора на САЩ. От това се очаква да пострадат най-много компаниите, които набират програмисти от Индия.

Според някои анализатори, по-скъпите работни визи H-1B ще лишат чужденците от възможност за работа в САЩ, но няма да прекратят практиката на американските компании да изнасят дейности зад граница. Програмистите, които не могат да си позволят скъпа виза, ще работят от родните си страни за американските компании. Ето защо на Тръмп ще се наложи по други начини да убеди ИТ бизнеса да върне работни места в страната.

Той може също така еднолично, без одобрение от Конгреса, да отмени програмата Optional Practical Training, която позволява на чужденци, завършили висшето си образование в САЩ с виза F-1, да работят в страната в продължение на три години, без да притежават виза H-1B. Промяна в условията за работните визи H-1B обаче може да направи само Конгресът.

Коментари по темата: „Тръмп може да спре притока на програмисти в САЩ”

добавете коментар...

  1. фют

    е за какво му е на човек ит специалист да се пресили в десетки хиледи мили като има възможност да работи в чуждата фирма в родната си страна. стига да си има достъп до интернет. този е бизнесмен ще гледа интересите си. проблема е че планетата ни е прекалено пренаселен който изчерпва ресурсите, замърсява околната страна и застрашавата човешката цивилизация и дава възможност на лъжците, измамниците, крадците, убийците, експлоататорите които се размножават и присвояват замните ресурси безупречно и нямат никаква принос на цивилизацията освен кръв, войни, глад, мъка, страдания. белият – даже образован- евроамериканец пак ще си остане гладен в собствената си страна ако не се вземат радикални решения.

  2. Anonymous

    “Тръм” звучи за промитите либерални мозъци апокалиптично. Закъснялата им тъпанарска пропаганда в случая е “след дъжд – качулка” 🙂

  3. Аркан

    Тръмп да спре ислямската инвазия в САЩ и всичко друго ще му е простено.

  4. c1

    Там да не бг .
    Там всичко минава икономическа оценка.
    Докато има балами да купуват визи ,ще има визи.
    Всичко е $.

    Щял можел може би ….

Коментар