Библиотеките ще дават под наем електронни книги

Европейската комисия приравни напълно електронните книги към хартиените

Европейската комисия приравни напълно електронните книги към хартиените

Европейските библиотеки получиха очакваното разрешение да отдават под наем книги в електронен формат, съобщи ArsTechnica.com.

Тази седмица Европейската комисия приравни напълно електронните книги към хартиените. С отпадане на ограниченията, читателите ще могат да взимат е-книги за временно ползване в домовете си.

Е-копията на книгите ще се ползват само от един абонат в даден момент. Когато срокът изтече, е-книгата става недостъпна за текущия читател и може да се ползва от друг.

Книгите в електронен формат имат определени предимства спрямо хартиените. Така например, те са значително по-евтини за тиражиране и разпространение, като освен това не заемат място на полиците и не се износват.

Европейската комисия одобри през 2014 г. ползването на книги в електронен формат в библиотеките. Досега обаче те можеха да се четат само на специални терминали в самите библиотеки, което отнемаше предимствата им по отношение на мобилност и достъпност.

Коментари по темата: „Библиотеките ще дават под наем електронни книги”

добавете коментар...

  1. фют

    какви са тия глупости в дигиталната ера. всички книги както и други е-продукти трябва да бъдат във сервърите за свободен, достъп без ограничения, без плащания. патентите, правата, обслужванията и т.н. трябва да се финансира от държавите които събират данък от гражданите. ако тези маймунообразни бюроктари и политици които обслужват и ласкят само на заможните и не се съобразяват с човечеството в 3.та св ще бъдат след милиярдите изчезнали видове примати.

  2. 24

    “https://books.google.com/”

Коментар