Смел ход на Samsung в автоиндустрията, купи Harman

Samsung се намесва сериозно на пазара за автомобилни инфотейнмънт системи

Samsung се намесва сериозно на пазара за автомобилни инфотейнмънт системи

Samsung е на път да погълне американския производител на автомобилни системи Harman International Industries за сумата от 8 млрд. долара. Сделката е най-голямото чуждестранно придобиване в историята на Samsung, съобщи Блумбърг.

Samsung ще плати по $122 за всяка акция на Harman, което е с 28% повече от стойността им преди обявяване на сделката. Очаква се придобиването да завърши към средата на 2017 г., след като бъде одобрена от регулаторните органи и акционерите.

Покупката на Harman ще превърне Samsung в голям играч на пазара за автомобили с мрежови възможности, към който си прокарват път конкурентите Apple и Google. Според анализатори, Samsung се стреми да стане лидер на пазара за свързани автомобили, подтикнат от неудачите със смартфона Galaxy Note 7.

В момента Samsung е най-големият доставчик на дисплеи и памети за мобилни устройства и се надява да постигне същия успех при автомобилите. С тази цел компанията инвестира около $440 млн. в корейския производител на електромобили BYD през юли 2016 г.

В миналото Samsung опита да произвежда автомобили. През 1994 г. компанията създаде джойнт венчър с Nissan, но четири години по-късно се отдръпна от съвместното предприятие, заради кризата в Азия. Samsung все още притежава 19,9% от компанията, а останалите 80,1% бяха придобити от Renault през 200 г.

Съвместна разработка на Renault Samsung Motors е моделът SM3 Z. E., който излезе през 2013 г. и завладя 58% от южнокорейския пазар на електромобили.

Harman International Industries разработва информационно-развлекателни системи, които се ползват от над 30 млн. автомобила в света, вкл. BMW, Land Rover, Subaru, Kia Motors, Mini, Mercedes-Benz, Harley-Davidson и др. Приходите на компанията за последната финансова година възлизат на 7 млрд. долара.

Коментар