Siemens поглъща Mentor Graphics за $4,5 млрд.

Софтуерът се очертава като приоритетно направление в бизнеса на Siemens

Софтуерът се очертава като приоритетно направление в бизнеса на Siemens

Siemens обяви намерението си да погълне американската компания Mentor Graphics, създател на софтуер за разработка на електроника. Очакваната сделка е на стойност 4,5 млрд. долара, съобщи BusinessInsider.com.

Немският гигант ще плати по $37,25 за всяка акция на Mentor Graphics, или с 21% повече от пазарната им стойност до обявяване на сделката. Придобиването ще разшири значително възможностите на Siemens в сферата на софтуерните разработки.

През януари тази година Siemens купи за $1 млрд. частната американска компания CD-adapco, разработчик на софтуерни симулатори на работата на двигатели. Двете придобивания са част от стратегията на главния изпълнителен директор на Siemens Джо Кайзeр за повишаване на рентабилността на компанията.

Със същата цел Кайзер възнамерява да разпродаде някои подразделения на Siemens. В частност, компанията обяви миналата седмица, че ще пусне на борсата акции на медицинския си бизнес на стойност $15 млрд. Новината покачи котировките на Siemens до най-високото им ниво от 16 години насам, тъй като акционерите очакват скорошни инвестиции.

За Siemens обаче няма да е лесно да конкурира компаниите, които се занимават изключително с разработка на софтуер. Само 5% от щата на компанията, наброяващ 350 хиляди души, се явяват специалисти по разработка на софтуер. Това съотношение вероятно ще се промени със стратегията Vision 2020, която отделя разработката на софтуер като приоритетно направление на Siemens.

Коментар