Microsoft подготвя Visual Studio за Mac OS

Visual Studio за MacOS се позиционира като мобилен и облачен инструмент за .Net и C# разработки

Visual Studio за MacOS се позиционира като мобилен и облачен инструмент за .Net и C# разработки

Microsoft разкри подробности за предстоящата да излезе интегрирана среда за разработка Visual Studio за операционна система MacOS. Новият софтуер ще използва предимствата на кросплатформената среда Xamarin Studio IDE, съобщи в корпоративния блог главният мениджър на проекта Xamarin Platform – Макейла Хатчинсън.

Visual Studio за MacOS се позиционира като мобилен и облачен инструмент за .Net и C# разработки на база Xamarin. Платформата Xamarin позволява създаване на потребителски интерфейс от набор визуални елементи, които след това се изобразяват в съответната операционна система – Android, iOS и Windows Phone.

Microsoft погълна Xamarin по-рано тази година. На конференцията за разработчици Microsoft Build компанията обяви, че отваря изходния код на Xamarin SDK и, че ще включи самия SDK в състава на Visual Studio IDE като безплатен инструмент.

Както и при Xamarin Studio, в основата на Visual Studio за Mac стои отвореният код MonoDevelop IDE, написан на C# , който, по думите на Макейла Хатчинсън, се развива активно от Microsoft.

Очаква се Visual Studio за Mac да стане пълноценен аналог на Windows версията на средата за разработка. Както и при Visual Studio за Windows, Microsoft ще добави Visual Studio Code за случаи, когато потребителят не се нуждае от пълноценна интегрирана среда за разработка, а само от олекотен автономен редактор за изходен код.

Основното натоварване ще поеме .NET Core, интегриран с облачната платформа Microsoft Azure. Всичко ще работи на езика C#, вкл. последната версия 7. Разработчиците ще получат висока производителност на компилирания код, богат набор от библиотеки и инструменти.

Но Visual Studio за Mac ще поддържа и други езици освен C#, като F# например, уточняват от Microsoft. Предварителна версия на софтуера ще бъде достъпна скоро за сваляне от VisualStudio.com. Повече подробности за новия продукт се очакват в близките дни.

Коментари по темата: „Microsoft подготвя Visual Studio за Mac OS”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Виждам, че “доводите” винаги са покъртително задълбочени.

  2. хм

    до Anonymous,
    Смешник си ти, Аппле зомби смешник. 🙂

  3. Anonymous

    Ребрандирали са Xamarin Studio / MonoDevelop.

    Само някой да обясни защо MS се напъват толкова да правят инструменти за платформите на тая пропадаща компания Apple … 😀

Коментар