Търсенето на програмисти ще расте силно до 2020

Бизнесът ще наема все по-малко инженери-механици и все повече специалисти в областта на ИТ и програмирането

Бизнесът ще наема все по-малко инженери-механици и все повече специалисти в областта на ИТ и програмирането

До края на десетилетието големите ИТ компании ще насочат голяма част от ресурсите си, заделяни по-рано за производство на продукти, в полза на разработката на нов софтуер и услуги, сочи проучване на консултантската компания PricewaterhouseCoopers.

В периода от 2010 до 2015 г. делът на средствата за разработка на софтуер и услуги от общия бюджет е нараснал от 54% до 59%. Прогнозата сочи, че към 2020 г. този дял да достигне 63%.

Експертите на PricewaterhouseCoopers очакват силен ръст в търсенето на ИТ специалисти и програмисти в периода до 2020 г. Компаниите ще наемат все по-малко инженери-механици и все повече специалисти в областта на ИТ и програмирането.

Анализаторите посочват нарастващите световни разходи за изследвания и разработки (R&D) на софтуер – за пет години те са се увеличили от $86 млрд. до $142 млрд. В резултат на това преразпределение на бюджета, намалява делът на средствата за производство на продукти – в рамките на пет години намалението е с 5%, а до 2020 г. ще достигне 19%.

Докладът включва рейтинг на иновативните компании, в зависимост от инвестициите в R&D. В топ 5 по този показател влизат Volkswagen ($13,2 млрд. през 2016 г.), Samsung ($12,7 млрд.), Amazon ($12,5 млрд.), Alphabet (Google, $12,3 млрд.) и Intel ($12,1 млрд.).

Коментар