Intel обяви стратегия за изкуствен интелект

Intel планира да ускори разработката на технологии за изкуствен интелект (AI), стана ясно през седмицата с обявената от компанията стратетия в тази област.

Освен хардуера в състава на платформата Intel Nervana, предназначена за създаване на AI приложения, процесорният гигант разработва Saffron Technology за разсъждения на основата на памет и прозрачен анализ на хетерогенни данни. Тази технология е подходяща за интелигентен анализ в малки IoT устройства и подпомага колективния изкуствен интелект.

За да опрости използването на подобни технологии, Intel предлага общи API (приложни програмни интерфейси), които обхващат всички процесори на компанията и други хардуерни средства, вкл. камери Intel RealSense и чипове за системата за машинно зрение Movidius, придобита през септември миналата година.

В допълнение, Intel влиза в стратегически съюз с Google в областта на изкуствения интелект. Двете компании ще си партнират в машинното обучение, интернет на нещата (IoT) и други направления. Освен това Intel и Google ще доставят на корпоративни потребители отворена, гъвкава и защитена облачна инфраструктура.

Коментар