Брекзит вдига ИТ разходите, Тръмп не влияе

Брекзит ще доведе до ръст на ИТ разходите в Европа през следващата година, прогнозират анализатори

Брекзит ще доведе до ръст на ИТ разходите в Европа през следващата година, прогнозират анализатори

Излизането на Великобритания от ЕС ще окаже сериозно влияние на инвестициите в ИТ сектора през 2017 г., сочи анализ на Gartner, огласен на симпозиума ITxpo-2016 в Орландо, щата Флорида, САЩ.

Прякото влияние на Брекзит предизвика известно намаляване на харчовете за ИТ през настоящата година. Преди референдума се очакваше умерено позитивен ръст на ИТ разходите в рамките на 0,2%, но сега прогнозата на Gartner е умерено негативна.

Компаниите ще следят внимателно политическите процеси и това ще се отрази на ИТ инвестициите. Така например, някои европейски страни ще започнат да влагат повече средства в ИТ, за да предложат по-приемливи условия за бизнеса в ЕС, отколкото създаваше Великобритания.

Вече се наблюдава ръст на разходите за ИТ в страни като Германия и Франция. Холандия, Люксембург и Ирландия също увеличават потенциала на ИТ услугите си в стремежа си да предложат добри условия на банките, които обмислят да изнесат операциите си извън Великобритания.

Що се отнася до изборите в САЩ, те нямат да се отразят на световните инвестиции в ИТ сектора, според Gartner. Слаб спад на ИТ разходите се наблюдаваше в самото начало на кандидат-президентската надпревара, но след това ситуацията се стабилизира.

Тенденцията подсказва, че разходите за ИТ в САЩ не зависят от действащия президент, нито от кандидатите за тази пост, категорични са анализаторите. Т.е., не се очаква изборът на Доналд Тръмп, който не е одобряван от бизнеса в Силициевата долина, за президент на САЩ да повлияе на инвестициите в информационни технологии.

Коментар