Проектът Super Wi-Fi набира подкрепа

Super Wi-Fi работи в "белия спектър" - между честотите, на които се излъчват телевизионните канали

Super Wi-Fi работи в „белия спектър” – между честотите, на които се излъчват телевизионните канали

Мрежовата компания D-Link се включи в проекта Super Wi-Fi, чието начало постави Microsoft, съобщи тайванското издание DigiTimes.com.

Безжичните мрежи Super Wi-Fi работят на честотите от т.нар. „бял спектър” – между честотите, на които се излъчват телевизионните канали. Новата технология предполага използване на стандарта 802.11af, който осигурява широка зона за приемане на сигнала и висока скорост за предаване на данните.

Поддръжниците на Super Wi-Fi си поставят за цел да осигурят безплатен достъп до безжичен широколентов интернет в целия свят, вкл. в най-отдалечените кътчета на планетата. В момента Microsoft разгръща такива мрежи в САЩ и планира в бъдеще да разшири проекта и към други страни.

Засега няма яснота какви ангажименти ще поеме към проекта D-Link – тайванска компания и един от най-големите доставчици на мрежов хардуер в света.

Властите в САЩ отстраниха законодателните пречки за усвояване на „белия спектър” още през 2011 г., като решиха, че ползването на незаетите от телевизията честоти в метровия и дециметровия диапазон не изисква специален лиценз.

Коментар