Половината свят все още не ползва интернет

Мобилните широколентови мрежи играят важна роля за разширяване на достъпа до интернет

Мобилните широколентови мрежи играят важна роля за разширяване на достъпа до интернет

Над половината от световното население все още не ползва интернет, според нов доклад на Международния съюз по телекомуникациии към ООН.

В момента 47,1% от населението на Земята има достъп до глобалната мрежа, в сравнение с 43% през миналата година, сочи статистиката.

Мобилните широколентови мрежи играят важна роля за разширяване на достъпа до интернет. През настоящата година те са обхванали 84% от населението на планетата, но броят на потребителите на интернет остава значително по-малък от броя на хората, които имат възможност за достъп до мрежата.

Докато разгръщането на инфраструктурата има решаващо значение, високите цени и други бариери възпрепятстват хората да навлязат в цифловия свят, се посочва в доклада.

Ръстът в използването на интернет е най-интензивен в развиващите се страни, но все още много хора там не притежават и не ползват мобилни телефони.

Южна Корея демонстрира най-високо ниво на свързване и използване на интернет, докато африкански държави като Нигерия, Чад, Гвинея-Бисау и Южен Судан са на дъното по тези показатели.

В някои страни покупката на телефон се явява по-непосилна задача за хората, отколкото достъпът до интернет услуги. Обичайно явление е жените, възрастните, необразованите, бедните и живеещите в отдалечени места да не ползват интернет, за разлика от мъжете, по-заможните, младежите и градските жители.

Коментари по темата: „Половината свят все още не ползва интернет”

добавете коментар...

  1. Аркан

    Погледнато от друг ъгъл – вече почти половината свят ПОЛЗВА интернет!

  2. :)

    Чакайте нискочелите шебеци в Нигерия, Чад, Гвинея-Бисау и Южен Судан…да ползват интернет, те дори не могат да говорят на човешки език, дори да им дадат компютър с интернет, те ще го потрошат и никога няма да се очовечат докато съществуват, щом в 21 век не са успели.

Коментар