Киберизмамите избуяват покрай Черния петък

Черният петък дава старт на сезона на повишена киберпрестъпност в края на годината

Черният петък дава старт на сезона на повишена киберпрестъпност в края на годината

Интернет пазаруването в Черния петък и киберпонеделника е съпроводено с повишен риск за сигурността на потребителите, предупреди антивирусната компания Лаборатория Касперски.

Експертите прогнозират ръст в броя на финансовите фишинг атаки в навечерието на новогодишните празници. Неофициален старт на сезона на повишена киберпрестъпност по традиция ще поставят разпродажбите в Черния петък (Black Friday).

Прогнозата се базира на данни, събрани от Лаборатория Касперски през 2014 и 2015 г., които свидетелстват, че през четвъртото тримесечие делът на фишинговите страници, създавани от престъпниците за кражба на финансови данни на потребителите, е с около 9% по-голям от средногодишния.

Така например, през 2014 г. нивото на финансовия фишинг е било средно 29%, но през четвъртото тримесечие делът му е достигнал 38%, а през 2015 г. двата показателя са били съответно 34% и 43%. В предпразничния сезон нараства броят на фишинговите атаки срещу онлайн магазини, платежни системи и банки.

Мошениците прилагат различни техники за кражба на финансови данни: създават фалшиви страници на известни платежни услуги, копират легитимни сайтове на онлайн магазини и дори отварят напълно фалшиви интернет магазини, мамейки потребителите с изгодни предложения.

Очаквано, киберпрестъпниците се възползват от името Black Friday. Мошенически сайтове по темата Черен петък се появиха още през октомври, което свидетелства, че престъпният контингент се подготвя отрано за сезона на повишени покупки.

Лаборатория Касперски препоръчва на потребителите да не следват подозрителни линкове, получени от непознати, да проверяват връзките, изпратени от приятели през месинджъри, социални мрежи или електронна поща, да не въвеждат данни за банковите си карти в неизвестни или съмнителни сайтове и, разбира се, да използват софтуер за защита от финансови измами.

Коментар