Apple напуска и пазара на рутери

Линията рутери на Apple не беше обновявана от 2013 г.

Линията рутери на Apple не беше обновявана от 2013 г.

Apple е взела решение да напусне пазара на рутери и да се съсредоточи върху потребителските устройства, които й носят  по-голяма част от приходите, съобщи Блумбърг, позовавайки се на запознати с делата на компанията.

Твърди се, че компанията е разформирала подразделението за разработка на маршрутизатори, а екипът е преминал към други отдели, вкл. в този за телевизионната приставка Apple TV. Засега няма официални коментари по темата от американския ИТ гигант.

Линията рутери на Apple не е обновявана от 2013 г. В момента тя включва устройства AirPort Express, AirPort Extreme и AirPort Time Capsule, които струват съответно 100, 200 и 300 долара на пазара в САЩ. Никога досега Apple не е изнасяла информация за обема на продажбите на тези устройства.

Във финансовия отчет на компанията рутерите се отнасят към категорията „други продукти”, където влизат още Apple TV и умните часовници Apple Watch. Приходите от тази категория възлизат на 11,1 млрд. долара за последната финансова година, което съответства на 5% от общите приходи на компанията.

По-рано тази година Apple прекрати разработката и производството на собствени монитори. Едновременно с това компанията сключи партньорско споразумение с LG Electronics, в рамките на което ще доставя монитори на корейския производител за нуждите на професионалистите.

Според анализатори, излизането от пазара на рутери ще отслаби екосистемата на Apple, тъй като нейните устройства имат няколко уникални функции, които привличат потребителите на компютри и мобилни устройства с бранда на компанията.

Коментари по темата: „Apple напуска и пазара на рутери”

добавете коментар...

  1. Alle

    Да, знаеше само, колко други устройства работя под линукс години наред без рестартиране. Ако знаеше само нямаше да погледнеш нито продукт на Apple нито на Miscosoft.

  2. :)

    Жалко, Time Capsule от 2012та година с 2 ТБ диск. За 4 години работа, не съм я рестартирал нито веднъж. Това е най-безпроблемният рутер който съм имал.

Коментар