Суперкондензатори зареждат смартфона за секунди

supercapacitor

Суперкондензаторите се зареждат екстремно бързо, благодарение на способността си да съхраняват електрическия заряд на своята повърхност (снимка: UCF)

Изследователи от Университета на Централна Флорида (UCF) създадоха суперкондензатори, способни да зареждат мобилни телефони само за няколко секунди.

Прототипът на батерия работи като ново устройство дори след 30 хиляди цикъла на презареждане, твърдят изследователите. Нещо повече, времето за автономна работа на устройствата с новия суперкондензатор превишава 20 пъти времето, което осигуряват обичайните литиево-йонни батерии, съобщи Engadget.

Можете да заредите мобилния си телефон за няколко секунди и да го ползвате в продължение на цяла седмица без презареждане, уверяват разработчиците от UCF. Суперкондензаторите се зареждат екстремно бързо, благодарение на способността си да съхраняват електрическия заряд на своята повърхност, а не с помощта на химични реакции, както е при батериите.

При създаване на устройството, учените са използвали наножичка с дебелина само няколко атома, покрита с графен. Подобна конструкция обезпечава висока мощност и плътност на електрическата енергия, като същевременно е много лесна за направа. Иновативният материал ускорява движението не електроните, което позволява по-бързо зареждане на устройствата.

Разработката все още не е готова за комерсиална реализация, но несъмнено е обещаваща. В момента екипът се опитва да патентова технологията и се надява, че суперкондензаторът ще намери приложение в различни области, вкл. електромобили и смартфони.

Коментар