Microsoft отваря широко вратите си за жените

Microsoft обвърза доходите на топ мениджърите с напредъка в броя на жените, афро- и латиноамериканците в компанията

Microsoft обвърза доходите на топ мениджърите с напредъка в броя на жените, афро- и латиноамериканците в компанията

Излизането на Microsoft от пазара на обикновени мобилни телефони доведе до спад в броя на жените, работещи в компанията, но в останалите поделения нежният пол и малцинствата си пробиват уверено път.

Софтуерната корпорация отделя все по-голямо внимание на представителството на жените и малцинствата и дори обвърза с това изискване доходите на топ мениджърите, отбелязва Блумбърг.

Миналата седмица главният изпълнителен директор Сатя Надела обяви подробен план, който поставя годишните премии на мениджърите в зависимост от дела на жените, афро- и латиноамериканците в компанията.

В последните две години броят на жените в Microsoft намалява. Към края на септември т.г. нежният пол е имал 25,8% дял от целия персонал, спрямо 26,8% година по-рано.

Спадът е продиктуван основно от свиването на бизнеса с обикновени мобилни телефони и последвалото закриване на заводите, принадлежащи по-рано на Nokia, където повечето работници бяха жени.

Ако се пренебрегнат затворените заводи за телефони, делът на жените в щата на Microsoft се е увеличил с 0,4% за една година. В частност, при техническите и ръководни позиции ръстът е 0,6%.

Според официалната статистика на Microsoft, делът на чернокожите се е увеличил с 0,2% до 3,7%. Латиноамериканската част от персонала пък е нараснала с 0,1% до 5,5%.

Що се отнася до новите служители, прогресът на жените и малцинствата е много по-забележим. 27,7% от хората, постъпили на работа в компанията през 2016 г., са от женски пол. Делът на жените сред техническите специалисти достига  21,7%, докато афро- и латиноамериканците са съответно 6,6% и 7%.

Microsoft започна по-активно да приема на работа жени и хора от малцинствата след като бившата служителка на компанията Катрин Мусури даде работодателя си на съд с обвинение в дискриминация на жените при оценката на работата, заплащането и шансовете за повишение.

Коментар