Google дава 124 млн. евро за медийни проекти в Европа

Специален фонд на Google стимулира иновациите в дигиталното пространство, с цел да подобри медийната среда в Европа

Специален фонд на Google стимулира иновациите в дигиталното пространство, с цел да подобри медийната среда в Европа

Google ще подпомогне финансово 124 медийни проекта в 25 европейски държави, в рамките на инициативата Digital News Initiative Innovation Fund. Интернет компанията ще осигури общо 124 млн. евро за проектите още през настоящата година.

Целта на фонда е да стимулира иновациите в дигиталното пространство и да подобри медийната среда в Европа. Тази година за финансиране се бореха общо 850 проекта от 25 европейски държави. Два медийни проекта от България ще бъдат финансирани с общо 250 000 евро.

Първият проект на Economedia цели разработване на мобилно приложение, което да доставя на потребителите персонализирано съдържание. Вторият проект е на InvestorBG, който ще получи финансиране за платформата HelpBook, чиято цел е да подпомогне гражданите при комуникацията им с държавната и общинска администрация.

Сред най-интересните проекти тази година е системата за анализ на футболни срещи, предложена от немската Spiegel Online, която цели да издигне спортната журналистика на ново равнище, като я подкрепи със солидни статистически данни и факти.

Румънският център за разследваща журналистика пък планира да създаде онлайн платформа за споделяне на информация и анализ на данни от разследвания с възможност за анотации. А полската Gazeta Wyborcza планира да изгради мулти-платформено решение за новини и съдържание, създадени от жени за жени.

Френската Figaro Group ще стартира с помощта на Google услугата Meteo Consult. Това е чат бот, който ще предоставя отговори на често задавани въпроси, свързани с климата и различни състояния, които се влияят от него, като например алергиите.

Това са само малка част от финансираните 124 проекта, които ще направят европейските граждани по-информирани и по-ангажирани, като подпомогнат значително ежедневната работа на журналистите.

Коментари по темата: „Google дава 124 млн. евро за медийни проекти в Европа”

добавете коментар...

  1. Ивомир

    Както обикновено получават пари тези, които нямат нужда от пари!

Коментар