Lenovo преговаря за РС бизнеса на Samsung

Samsung цели да се избави от нерентабилните си подразделения, вкл. от бизнеса с персонални компютри

Samsung цели да се избави от нерентабилните си подразделения, вкл. от бизнеса с персонални компютри

Samsung е на път да продаде бизнеса си с персонални компютри на Lenovo. Двете компании преговарят за сделка от няколко месеца, а цената се колебае около 850 млн. долара, съобщи корейското издание The Bellсо, позовавайки се на източници от Samsung.

Твърди се, че Samsung използва юридически услуги на компанията Paul Hastings, докато Lenovo е представена от юридическата фирма Freshfields Bruckhaus Deringer. Сделката се движи без финансови посредници.

Според корейската медия, Samsung цели да се избави от нерентабилните си подразделения. РС бизнесът на компанията е приравнен до принтерния, който бе продаден през септември на американският гигант HP за сумата от $1,05 млрд.

Веднага след това Samsung пусна в продажба и своя пакет от акции в японската корпорация Sharp. Делът на Samsung в Sharp възлиза на 0,7% и се оценява от анализаторите на $45 млн.

Продажбата на подразделението за компютри е продиктувана от най-дългата криза в историята на РС индустрията. Световните доставки на РС през третото тримесечие на годината възлизат на около 68 млн. броя, което е с 3,9% по-малко спрямо същия период на предходната година.

Lenovo, в същото време, оглавява световния пазар на персонални компютри с дял от около 20,7%, по данни на IDC. Китайският гигант търси начини да разшири още повече присъствието си на пазара, като се очакваше да купи РС бизнеса на Fujitsu, но вместо това двете компании обявиха през октомври стратегическо партньорство.

Коментар