Samsung пред разделяне на две компании

Samsumg е на прага на най-голямото в историята си преструктуриране

Samsung е на прага на най-голямото в историята си преструктуриране

Samsung Electronics разглежда възможността за разделяне на две компании, което се очертава като най-голямата структурна промяна в 47-годишната история на корейския гигант, съобщи Ройтерс.

Компанията вече е привлякла консултанти, които ще помогнат на ръководството в разучаване на въпроса за преструктуриране на бизнеса. Този процес ще продължи най-малко половин година.

Предложение за разделяне на Samsung Electronics на оперативна и холдингова компания направи през октомври тази година един от нейните инвеститори – американският хедж фонд Elliott Manag. Според него, в момента акциите на Samsung имат твърде сложна структура на управление и са недооценени на пазара.

Счита се, че разделянето ще позволи на фамилията Ли, която е основател на компанията, да засили контрола над подразделението за производство на смартфони.

Elliott призова Samsung да върне на акционерите до 75% от свободните парични средства. Компанията е съгласна да изплати 50% през настоящата и следващата година.

Идеята за преструктуриране на Samsung се повдига от акционерите в критичен за компанията момент. През второто тримесечие на 2016 г. производителят получи най-големите си приходи в последните две години и се очакваше излизането на фаблета Galaxy Note 7 да затвърди този успех. Но заради дефект, Samsung бе принудена да изтегли смартфона от пазара и дори да го спре от производство.

Анализатори оценяват загубите на Samsung от изтеглянето на Galaxy Note 7 от пазара на 1-2 млрд. долара. Но щетите от влошаване на репутацията на компанията могат да се окажат много по-големи.

Коментар