Мтел пуска 1Gbps домашен интернет за 100 лв. месечно

При скорост от 1Gbps за достъп до интернет, филм от около 1,5GB ще се сваля за 12 секунди

При скорост от 1Gbps за достъп до интернет, филм от около 1,5GB ще се сваля за 12 секунди

Домашен интернет със скорост до 1 гигабит в секунда (Gbps) ще предлага Мтел на клиентите си от 1 декември т.г., съобщи днес телекомът.

Новата оферта за фиксиран интернет се нарича Мтел Нет 1000. При скорост от 1Gbps, филм от около 1,5GB ще се сваля за 12 секунди, посочиха от компанията.

Мтел Нет 1000 ще се предлага на цена от 99,99 лева на месец при двугодишен абонамент. Услугата ще бъде достъпна в районите с покритие на оптична GPON мрежа на телекома.

Мтел предложи 1Gbps домашен интернет за първи път през 2011 г., когато клиентите можеха да тестват услугата в рамките на няколко месеца като бонус към абонаментния им план. По-рано тази година компанията предложи 200 Mbps интернет за дома.

Коментари по темата: „Мтел пуска 1Gbps домашен интернет за 100 лв. месечно”

добавете коментар...

  1. Eмилиян

    Страхотно, чаках го този нет от доста време! Нядавам се услугата да е с реален адрес и ако това е така, скоро ще й бъда клиент! България сериозно изоставаше, радвам се че най-сетне има кой да го предложи!

  2. Алки

    Мтел не могат да ви пуснат тази скорост защото това е нереално да се достави до много клиенти. Стандарта не позволява тази скорост да е реално достижима за повече от 2 абоната.

    GPON (Gigabit PON) е гигабитовият вариант на BPON. Той е специфициран на скорости от 2.4Gbps downstream и 1.2Gbps upstream. Поддържа възможност чрез AAL5 framing транспортирането на ATM, SDH и Ethernet. В действителност SDH и ATM не са имплементирани до момента, и се използва изключително за пренос на Ethernet.

    GPON използва мултиплексиране по различни честоти на вълната през оптичното влакно (англ. Wave Division Multiplexing – WDM), така че едно влакно може да се използва едновременно за правият (англ. Downstream) и обратният (англ. Upstream) канал. Лазерът на честота (λ) от 1310 nm при правият канал /даунлоуд/. Обратният канал /ъплоуд/ е на дължина на вълната от 1490 nm. Когато се предлага и телевизионна услуга, използваната честота е 1550 nm.

    Докато всяко ОНУ (ONU) получава пълната скорост за даунлоуд от 2.488 Gbits/s, GPON използва времево мултиплексиране (англ. time division multiple access (TDMA) за да разпредели на всеки потребител специфичен интервал от време. Това разделя честота, така че всеки потребител получава част от общия канал, например 100 Mbits/s, която част се определя от това, което доставчикът му е предоставил като услуга.

    Ъплоуд скоростта е по-ниска от максималната защото е споделена с други ОНУ-та при същото това времево мултиплексиране. ОЛТ-то определя разстоянието и времевото закъснение до всеки потребител. След това софтуер изчислява и предоставя времеви отрязък за ъплоуд на всеки отделен потребител.

    Обикновено разделянето на едно влакно е на 1:32 или 1:64. Това означава, че всяко едно влакно може да обслужва до 32 или 64 абоната. При някои системи е възможно деление до 1:128.

  3. Киро

    Ами няма смисъл от това да теглиш филм за 12 секунди, защото после трябва да го гледаш около 90 или 120 минути. Това е същото като да го гледаш направо от стрийминга, а за това с HD качество са ти необходими не повече от 15 Mbps. Имаше някъде пусната и такава тема в която са описани колко теглят устройствата за интернет телевизия.

  4. Гост

    “филм от около 1,5GB ще се сваля за 12 секунди”
    еее дайте пример и с MP3-ки като се теглят, както едно време, сега как да разбера това колко е бързо?

    кой ще плати нет да му идва с кофите и ще тегли клипчета (че нормалните филми дори CAM качеството са по 3-5ГБ)

    Отделно да дадеш 100лв за услуга която ще те върже с договор и след 12 месеца ще гледаш всички да я предлагат за по 1/2 цена.

  5. Anonymous

    странно…. като бях на 150 получавах 150. 🙂

  6. фф бе

    начи тог на село плащам 49 кинта за 150/150 + чиливизия със всички “платени” канали дет се сещам ,че се предлагат в БГ … и ги имам тия 150/150 навсякъде и постоянно … ментел могат ме фанат за кора …

  7. Anonymous

    Интернет, доставян по оптика със скорост 1Gbps струва 25 лева на месец! Четири пъти по-малко. Вярно, че това се води безсрочен договор, но си има и вариант да го спреш за определен период от време (срещу по-малко от една месечна такса).

  8. LUD

    И при проблем с МенТел нет ще имаш час за посещение другия месец….

  9. Стоил

    Клиент на МТел 200

    200 Mbps е целия трафик, включващ пакетирането на кадрите. 157~160Mbps е полезния трафик

  10. асф

    Мшит както им казвам аз:)) само куци оферти имат ВИНАГИ, не само в интернет услугите!! колкото и да купуват разработени компании са същия хуй

  11. Клиент на МТел 200

    200 Mbps всъщност са 157~160Mbps и то само в частта Download , И то само за БГ пиъринг.
    Upload – 6~7 Mbps …..

    Има други компании, които предлагат симетричен интернет т.е.
    Down/Up 50/50
    международен/бг 50/50 ….

    Всичко това е маркетинг шит …. Сигурно, ще достигне 1000 Мbps в часовете около 03:00 и то за филм, който е кеширан при клиент на същата услуга … в блока 🙂

Коментар