Трансформъри и тънки лаптопи движват РС пазара

Ускорява се преходът от ноутбуци към ултратънки и трансформируеми модели

Ускорява се преходът от ноутбуци към ултратънки и трансформируеми модели

Перспективите пред пазара на персонални компютри се подобряват, благодарение на тънките лаптопи и т.нар. трансформъри, които могат да се ползват като ноутбуци и таблети, сочи нов доклад на IDC.

Анализаторите очакват спад на РС пазара с 6,4% тази година до 258 млн. броя, ревизирайки по-негативната си прогноза за 7,2% спад, публикувана през август. Делът на настолните РС ще възлезе на 40,1%, а ноутбуците ще завладеят 59,9%.

През третото тримесечие на 2016 г. доставките на персонални компютри са намалели с 4,6% на годишна база, което е с 2% по-добър резултат от очаквания. Въпреки че фактори като преходът към Windows 10 играят определена роля, по-високите приходи в периода юли-септември се дължат основно на силния импулс в САЩ, Западна Европа и Япония.

Прогнозата на IDC за 2017 г. сочи спад от 2,1% спрямо настоящата година. Доставките ще нараснат незначително в началото на годината, но тази тенденция няма да се запази в следващите месеци.

IDC очаква пазарът на РС да се стабилизира постепенно и да отбележи известен ръст през 2018 г., а пикът ще бъде през 2019 г., когато продажбите ще се увеличат с 3,7%. Прогнозата сочи ръст при комерсиалните настолни РС до 2018 г., на фона на слаб спад при потребителските ноутбуци и десктоп РС.

Конкуренцията от страна на таблетите и смартфоните продължава да отслабва със съзряването на тези два пазара. Същевременно се ускорява преходът от ноутбуци към ултратънки и трансформируеми модели, делът на които ще достигне 63% от доставките през 2020 г.

Коментар