ВЕИ ще захранват всички дейта центрове на Google

През 2017 г. Google ще постигне целта си да захранва всички свои дейта центрове от ВЕИ

През 2017 г. Google ще постигне целта си да захранва всички свои дейта центрове от ВЕИ

Всички центрове за обработка на данни на Google ще се захранват изцяло от възобновяеми източници на енергия още през следващата, 2017 година. Компанията обещава също да добива достатъчно вятърна и слънчева енергия за обезпечаване на своите глобални операции.

Достигането на целта за използване на 100% възобновяеми източници е резултат от многогодишни усилия на интернет гиганта, насочени към повишаване на ефективността на работа на центровете за данни и съкращаване на потреблението на изкопаеми горива, посочва Урс Холзъл, старши вицепрезидент на Google по техническа инфраструктура, цитиран от Computerweekly.

В началото на годината Google разказа как машинното обучение и изкуственият интелект в неговите центрове за данни са помогнали за повишаване на ефективността на използваната енергия. През 2017 г. компанията ще придобие достатъчно възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за да управлява не само своята флотилия от центрове за данни, но и офис операциите си.

Освен, че защитава околната среда, използването на възобновяеми източници на енергия е и добър бизнес, отбелязва Урс Холзъл. Достигането на поставената цел обаче не означава край на екологичните усилия на Google, тъй като компанията се стреми да разшири диапазона на растителните източници на енергия, използвани отдавна в дейността й.

Новината за прогреса на Google в използването на ВЕИ източници идва след подобно изявление на Amazon – гигантът в онлайн търговията съобщи, че е изминал половината от пътя си към целта за захранване на всичките си центрове за данни от ВЕИ през 2017 г.

Amazon, Google, Microsoft и редица други големи компании поеха в последните години ангажимент да съкратят потреблението на изкопаеми горива, заради опасенията на експертите, че експоненциално разрастващата им се дейност влияе пряко на околната среда.

Коментар