Делото между Apple и Samsung се затлачи още повече

Apple и Samsung се съдят за патенти от 2011 г., делото продължава

Apple и Samsung започнаха патентна война през 2011 г., но краят й не се вижда

Върховният съд на САЩ взе решение в полза на южнокорейския производител на смартфони Samsung по текущата жалба срещу главния му конкурент Apple, съобщи TechCrunch.com.

Делото, започнало през 2011 г., е свързано със спорове около патентите за дизайн. Apple даде на съд Samsung за нарушения на правата й върху дизайна и софтуера и най-вече – за използването на блока с иконки.

Американската компания удържа победа в по-нисшестоящите съдилища и в крайна сметка получи 399 млн. долара компенсация за патенти нарушения в 11 модела смартфони на Samsung.

Корейският гигант, от своя страна, подаде иск за възмездяване за големи щети, който стигна до Върховния съд. В решението си съдът приема, че щетите на Samsung не се равняват на общия обем продажби на разглежданите продукти, отчитайки, че се оспорват само части от продукта.

По всичко личи, че съдебната война все още не е приключила. Делото ще бъде върнато на по-нисша инстанция за преразглеждане на щетите. Това, от друга страна, дава надежда, че останалите производители на смартфони ще имат повече място за маневри в дизайна.

Патентните спорове за дизайн много рядко стигат до Върховния съд. Последният такъв случай датира отпреди 120 години, припомнят анализаторите.

Коментар