Chrome вече блокира Flash в полза на HTML5

Освен че блокира Flash по подразбиране, обновеният Chrome намалява рязко консумацията на памет

Освен че блокира Flash по подразбиране, обновеният Chrome намалява рязко консумацията на памет

Google спази обещанието си от началото на тази година да блокира по подразбиране Flash съдържанието в браузъра Chrome. С излизане на версия 55 приоритет вече има съдържанието във формат HTML5.

За потребителите промяната означава повишена сигурност, тъй като Adobe твърде рядко пуска ъпдейти за своя Flash плейър, известен с многото си уязвимости.

На всички сайтове, където Flash съдържанието дублира HTML5, новият Chrome 55 ще поддържа именно HTML5. В случай, че липсва съответния HTML5 материал, на екрана ще излиза диалогов прозорец с предложение за активиране на Flash.

Новото правило се отнася до всички сайтове в интернет, с изключение на най-популярните, вкл. Facebook, YouTube, Yahoo, Live.com, Twitch, Amazon и няколко други. Привилегированият статут на изброените сайтове ще остане в сила до края на 2017 г., когато Chrome ще започне да блокира и тяхното Flash съдържание.

В допълнение, Chrome 55 затваря 36 уязвимости и внася подобрения в енджина JS V8, благодарение на които консумацията на памет е намалена с 50%. Новият енджин е внедрен и в мобилните версии на браузъра, за да се разтовари паметта на смартфоните и таблетите.

Chrome 55 се разпространява безплатно, а инсталирането става самостоятелно, ако потребителят е активирал опцията за автоматично обновяване. Все още не я ясно кога ще излязат мобилните версии с новия енджин.

Коментар