Младежката безработица достига 50% в Южна Европа

над 2 900 млади хора у нас се възползват от стажантските програми на партньорите в Алианс за младежта

над 2 900 млади хора у нас се възползват от стажантските програми на партньорите в Алианс за младежта

През последните години безработицата сред младите хора в ЕС бележи бавен спад. В момента средното ниво възлиза на 18,8%, в сравнение с 23,9% от началото на 2013 г. Въпреки това въпросът остава с огромна тежест върху европейските общества, особено в страните от Южна Европа, където на места процентът на младежката безработица достига до 50%.

Според поведено в ЕС проучване, 44% от младите хора в Европа заявяват, че липсата на опит е основна пречка при техните шансове за намиране на подходяща работа. Данните са предоставени от Nielsen – международна компания в областта на пазарните проучвания – и бяха огласени на кръгла маса в София с участниците в инициативата „Алианс за младежта”.

Около 34% от анкетираните са заявили, че не се чувстват подготвени при търсенето на работа, липсва им ясна насоченост от училище/университет, не знаят какво е най-подходящо за тях, не се представят добре по време на интервюта или нямат добре оформено CV.

Други 35% посочват като пречка липсата на вакантни позиции на най-ниското ниво в компаниите. Младежите подчертават, че стажантската програма създава връзка между университетите и очакванията на бизнеса, помага им да приложат наученото в практиката и да придобият професионален опит. Всички тези фактори повишават самочувствието им на пазара на труда.

Над 6 500 възможности за работа и обучение са осигурили компаниите от  инициативата „Алианс за младежта” в България от 2014 г. насам, стана ясно на срещата.

Днес над 2 900 млади хора у нас се възползват от стажантските програми на партньорите в Алианса. През септември т.г. няколко компании от инициативата откриха първата паралелка за дуално обучение по специалността „Електрообзавеждане на производството” в Професионална гимназия по механоелектроника „Никола Вапцаров” – като част от проект „Домино”, разработен по швейцарски модел.

В рамките на проекта всяка от компаниите поема ангажимент да осигури на определен брой ученици възможност за стаж по време на обучението в училище. Компаниите разработиха редица съвместни и индивидуални инициативи, които да предложат на младите хора професионален опит и стаж и по този начин да им помогнат да се реализират на пазара на труда.

Професионалното образование не е добре комуникирано у нас, а то трябва да стане престижно. Това е много важен елемент и за родителите, и за децата при избора на учебно заведение, посочи министърът на образованието Меглена Кунева.

Нестле, която е сред най-активните членове на Алианса, пое ангажимент за създаване на 20 000 работни места за младежи на възраст под 30 години в Европа в периода 2014-2016 г. Нестле България, в частност, се ангажира да наеме 330 млади хора в рамките на същия период (по 110 на година).

„Вярваме, че активните партньорства както от страна на бизнеса, така и от страна на институциите са решението. Ще продължаваме да работим усилено в тази посока”, заяви изпълнителният директор на компанията Емануел Артур.

Коментар