Хелиев твърд диск достига капацитет 12TB

HGST Ultrastar He12 идва в 3,5-инчов формат и използва технология на перпендикулярен магнитен запис (PMR)

HGST Ultrastar He12 идва в 3,5-инчов формат и използва технология на перпендикулярен магнитен запис (PMR)

Western Digital въвежда на пазара четвърто поколение твърди дискове с технология HelioSeal. Новите устройства са запълнени с хелий и имат капацитет 12 терабайта (WD).

Моделите HGST Ultrastar He12 идват в 3,5-инчов формат и използват технология на перпендикулярен магнитен запис (PMR). Това са първите устройства с осем магнитни плочи, благодарение на което е постигат рекордният капацитет от 12TB.

Нещо повече, производителят обещава да пусне модел Ultrastar He12 с капацитет 14TB, но в него ще използва технология SMR (Shingled Magnetic Recording), която е подходяща по-скоро за архивно съхранение на данни, докато PMR се справя при интензивни натоварвания с произволен достъп до данните.

Новите HDD ще се предлагат в два варианта – съответно с интерфейс SAS 12 Gbps и SATA 6 Gbps. Предвидени са възможности за моментално изтриване и пълно криптиране на данните.

Ultrastar He12 идва с петгодишна гаранция. Средното време за безотказна работа на устройствата е 2,5 млн. часа. Дисковете ще излязат на пазара през първата половина на 2017 г. Цените още не са обявени.

Коментар